Waarom Splinter Chabot en Margriet Brandsma deze boeken koesteren
- Nieuws
- Waarom Splinter Chabot en Margriet Brandsma deze boeken koesteren
"Ik heb wel een beetje wakker gelegen van deze vraag", bekent Splinter Chabot in De Nieuws BV. In de nieuwe boekenrubriek vraagt presentatrice Willemijn Veenhoven haar gasten: Welk boek koester je en heeft je inzichten of misschien zelfs je leven veranderd? Vandaag trapten journalist en oud-Duitsland correspondent Margriet Brandsma en JOVD-voorzitter en groot literatuur-liefhebber Splinter Chabot af.
Margriet: "Mijn boek heeft me heel erg overtuigd van het feit dat ik de journalistiek in wilde. In die zin heeft het een behoorlijke rol in mijn leven gespeeld." En dat boek is 'In Koelen Bloede' van de Amerikaanse schrijver Truman Capote.
De eerste non-fictie roman, midden jaren zestig verschenen en een boek dat Margriet, dat ze al meerdere malen gelezen heeft, ook tipt aan studenten journalistiek: "Ik zeg vaak lees dat boek eens en kom erachter hoe gedetailleerd je te werk moet gaan als je bepaalde dingen wilt beschrijven."
Moordzaak
Het verhaal: Eind jaren vijftig leest Truman Capote een klein stukje in de New York Times over een vrij willekeurige moord op een gezin in Kansas en besluit hij de zaak te ontleden. Margriet: "De twee daders zijn opgepakt en hij heeft ze begeleid tot aan de galg. Hij heeft daar, vind ik, een ontzettend mooi boek van gemaakt." En dus ook Margriet gesterkt in de overtuiging dat ze "absoluut het journalistieke vak moest gaan beoefenen."
Luguber
Splinter koos, weliswaar met een groot schuldgevoel ten aanzien van Gerard Reve en Connie Palmen, voor Savage Beauty van de Britse mode-ontwerper Alexander McQueen. Die wordt gezien als een van de belangrijkste mode-ontwerpers van zijn tijd en pleegde in 2010 zelfmoord.
Ik wilde stiekem mode-ontwerper worden en ik hoop stiekem dat het ooit nog lukt
"Het voelt een beetje vreemd, maar het is een boek waar geen tekst in staat", vertelt Splinter. "Het is een boek met voornamelijke foto's van zijn kleding, met af en toe teksten van hem erbij. Het is groot en heeft een lugubere voorkant; je ziet zijn hoofd, maar doordat het beweegt zie je ook een schedel erin. (...) Ik vind mode fantastisch, hij heeft zo'n enorme visie en laat zien dat kleding echt kunst is."
Schuldig
Een opvallende keuze van de 23-jarige Splinter die zo van taal houdt en vaak meerdere boeken tegelijk leest: "Ik wilde stiekem mode-ontwerper worden en ik hoop stiekem dat het ooit nog lukt. En een van de eerste boeken die ik toen kocht om me in te lezen en te laten inspireren was dit boek, maar toen dacht ik, ik kan het maar beter laten, want het allerbeste is al gedaan, het heeft geen zin meer."
Is dit mooier dan een geschreven boek? Splinter: "Het is geen wedstrijd, maar ik vind het mooi dat je dus ook verhalen kunt vertellen met kleding. Ik voelde me ook schuldig dat ik geen geschreven boek heb meegenomen, maar dit is wel iets dat altijd middenin mijn kamer ligt."