Achtergrond
BNNVARA

Horeca-ondernemers kloppen aan bij de politiek: help ons!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Horeca-ondernemers kloppen aan bij de politiek: help ons!

Drie ondernemers in Amsterdam werden recent opgeschrikt door een handgranaat voor de deur. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben tenminste 15 ondernemers in het hele land de afgelopen maanden te maken gehad met dit soort incidenten. De ondernemers vragen nu de politiek om hulp. Wat zijn mogelijke oplossingen? Daarover praten gemeenteraadslid Marianne Poot van de VVD, Robér Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland en Marcel Norbart, mede-eigenaar van Club Abe in De Nieuws BV.

Gecriminaliseerd

De eigenaren van Club Abe in Amsterdam hebben twee jaar geleden al een beschieting gehad waardoor ze de deuren moesten sluiten. Later is er een handgranaat aan de deur gehangen. In totaal zijn ze door deze gebeurtenissen drie maanden verplicht gesloten geweest. Norbart: "Wij zijn ervan overtuigd dat deze bedreigingen komen van iemand die we niet binnen laten, dat zie je steeds vaker. De gemeente-ambtenaren zijn constant in aangiftes en politierapporten aan het zoeken naar wie er bij ons binnen is geweest."

Met een grote club in het centrum van Amsterdam zitten de eigenaren met enorme financiële schade: "Alles bij elkaar bijna 900.000 euro, 21 personeelsleden die we naar het UWV moesten sturen en er lopen zelfs medewerkers van ons bij een psycholoog."

Niet alleen Amsterdam

Koninklijke Horeca Nederland heeft een brandbrief gestuurd naar Den Haag, omdat ook zij steeds vaker zien dat ondernemers gedwongen moeten sluiten, ook als blijkt dat de ondernemers geen blaam treft.

Willemsen: "Er zijn eigenlijk twee oplossingen die wij willen aandragen. Allereerst pleiten wij ervoor dat het onderzoek na een incident zo snel mogelijk moet plaatsvinden om eventuele betrokkenheid van een ondernemer te onderzoeken. Als de ondernemer geen betrokkenheid heeft en de zaak moet omwille van de openbare orde toch dicht blijven zijn wij voor een noodfonds. Zodat de ondernemers in kwestie worden gecompenseerd voor de opgelopen schade."

Quote

"Het is echt een duivels dilemma."

Marianne Poot, VVD Amsterdam

Voor de gemeente Amsterdam is het een moeilijk dossier. Recent zijn er nog drie incidenten geweest in het centrum van Amsterdam waarbij explosieven voor de deur zijn gelegd. Marianne Poot: "Het is een duivels dilemma. Als de openbare orde in het geding is, dan moet een club gewoon even dicht. Inmiddels is de termijn dat je dicht moet ook verkort naar maximaal één maand. Wij zijn het ermee eens dat het onderzoek zo snel mogelijk moet, maar aan de andere kant moet je er ook niet aan denken dat zo'n handgranaat afgaat."

Er zijn tal van oplossingen die de VVD in Amsterdam aandraagt om de openbare orde in de binnenstad te herstellen. "Veel meer camera-toezicht, surveillances, preventief fouilleren, want dan heb je ook een beter beeld van wat er aan de hand is in de straat."

Daders krijgen hun zin

"Ik voel mij behandeld als crimineel en niet als slachtoffer", zegt Marcel Norbart. "Een crimineel kan amper veroordeeld worden, want een handgranaat neerleggen wordt gezien als iets kleins. Als je als politicus wordt bedreigd of je deur wordt beklad door activisten krijg je camera-toezicht en politie voor de deur, maar bij ons gebeurt dat niet."

In Utrecht hebben horeca-ondernemers afspraken gemaakt met de gemeente en politie. Marcel Norbart: "Zo zou ik het ook graag in Amsterdam zien. Ik wil graag samenwerken om mensen buiten de deur te houden, maar als we dat nu doen worden we bedreigd. Ook de politie heeft niet de capaciteit om ons te helpen. Zorg dat je deze criminelen van straat af houdt." Marianne Poot gaat het gesprek graag aan met de ondernemers. "Er is ook al over gesproken. Vast niet genoeg, maar dat gesprek moeten we zeker verder gaan voeren."

Handgranaten in de horeca: ondernemers doen een oproep aan de politiek

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie