Achtergrond
KRO-NCRV

Wie columns schrijft, moet een dikke huid hebben

foto: Twitterfoto: Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie columns schrijft, moet een dikke huid hebben

Na tweeënhalf jaar stopt Lamyae Aharouay als columnist van de NRC. Ze is klaar met opiniëren. Opvallend: NRC schrijft een hoofdredactioneel commentaar naar aanleiding van haar vertrek, maar die gaat volledig over de vele negatieve reacties die Aharouay kreeg op haar hoofddoek. Waarom? Het Mediaforum van Spraakmakers praat erover.

Op een rijtje

"Lamyae heeft zelf gezegd dat ze stopt, omdat ze zich wil specialiseren", zegt Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts. "Ze gaat dan ook naar de politieke redactie van NRC. Helemaal los daarvan heeft ze besloten om een aantal reacties op een rijtje te zetten die ze de afgelopen tweeënhalf jaar ontving."

Irriteren

Die reacties zijn niet mals: ‘De reden waarom je een hoofddoek draagt is duidelijk. De gewone Nederlander irriteren. Immers veel mensen zien je als een vreemde eend in de bijt. Je hoort er niet echt bij.’ En: ‘Ik lees uw column trouw. Bij uw portretje begin ik me al te ergeren aan die hoofddoek en dat superieure lachje dat alwetendheid lijkt te suggereren.’ Met het hoofdredactioneel commentaar doet NRC het juiste, meent Wijndelts. "Als je de rol van de hoofdredactie samenbalt tot 1 zin is dat: pal voor je medewerkers staan. En dat gebeurt hier, dus dat is heel goed."

Divers Nederland

De hoofdredactie schrijft dat zij staat voor vrijheid van godsdienst en individuele keuzes: ‘Met z’n columnisten tracht NRC bovendien een afspiegeling te tonen van een divers Nederland.’ Ward Wijndelts: "De hoofdredactie suggereert ook niet dat Lamyae is gestopt met haar column vanwege die reacties".

Christenhond

Wie columns schrijft, moet sowieso een dikke huid hebben, weet ook hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys. Als columnist van Het Parool krijgt hij wekelijks commentaar. "Mensen willen hun eigen mening verkondigen en zoeken bij de ander naar verschillen: afkomst, beroep, geslacht, enzovoort", zegt hij. "Sommigen vinden het al verschrikkelijk dat een Belg de voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.”

Ton Verlind, oud-presentator van Brandpunt en tegenwoordig werkzaam als media-adviseur, is regelmatig aangesproken op zijn katholiek-zijn. "Onbetrouwbaar, christenhond, we kennen al die kwalificaties wel. Vroeger werd het veelvuldig in discussies ingebracht als de argumenten het niet wonnen."

Gezien worden

Heeft Aharouay gelijk als ze zegt dat het debat zich tegenwoordig te makkelijk laat leiden door meningen in plaats van feiten? "Je ziet wel dat de meningen de feiten vooruit snellen, wat het debat bezoedelt", zegt Ton Verlind. "Dat is wel een gevaar waar we op moeten letten." Denys vult aan: "Ik denk dat het niet zo zeer draait om de mening, maar om gezien worden. Daar gaan we allemaal gretig op in."

Ster advertentie
Ster advertentie