Achtergrond
NOS

Op safari door Nederland: 'Ons land is lang niet zo aangeharkt als we denken'

foto: NOS/NPOfoto: NOS/NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Op safari door Nederland: 'Ons land is lang niet zo aangeharkt als we denken'

Journalisten zijn vaak op plekken waar iets gebeurt. Een vechtpartij, een overval of een buurtruzie, bijvoorbeeld. Maar op plekken waar niks lijkt te gebeuren, zie je ze zelden. Zonde vinden NRC-journalisten Carola Houtekamer en Freek Schravesande. Want ook op die 'doodnormale' plekken gebeurt een hoop. "Nederland is lang niet zo aangeharkt als we zelf denken", zegt Houtekamer.

De twee bleven de afgelopen 10 jaar net zo lang rondhangen op plaatsen totdat ze ook zagen wat aan het oog ontrokken is. Neem industrieterrein De Liesbosch in Nieuwegein bijvoorbeeld. Op het eerste gezicht een desolate plek voor grijze containers. "Maar je gaat er rondlopen en op den duur gebeurt het nieuws vanzelf", zegt Houtekamer.

Rondhangjournalistiek

Zo ontdekten ze dat op het industrieterrein een kerk, illegale bordelen, gokpaleizen en wapenhandelaren huisden. Naast doodnormale autohandelaren of pianowinkels. En na eindeloze gesprekjes, kopjes koffie en telefoontjes legden ze een geheel eigen ecosysteem bloot. "Dan zie je bijvoorbeeld ook dat deze mensen elkaar echt niet willen verklikken terwijl ze elkaar helemaal niet zo goed kennen", vervolgt Houtekamer. "Alleen over foutparkeren zeggen ze wat. Dat mag écht niet gebeuren."

Misschien wel het belangrijkste wat ze tijdens al dat rondhangen op De Liesbosch leerden? "Dat Nederland lang niet zo aangeharkt is als we denken." Schravesande: "De grijze economie is heel groot."

Safari door Nederland

Houtekamer en Schravesande noemen hun werk ook wel 'rondhangjournalistiek'. Al mag het ook best onder de 'Van Westerloo-methode' worden geschaard. Journalisten worden te vaak op pad gestuurd omdat er ergens iets is gebeurd, vinden de twee. "Het verhaal is altijd anders dan je van tevoren denkt", weet Houtekamer. "Stel je krijgt een rapport dat de polarisatie in Nederland is toegenomen en je moet er een reportage bij maken. Dan ga je op die manier kijken en op die manier vragen stellen. Natuurlijk zeggen mensen dan wat je wil horen."

Of de term onderzoeksjournalistiek niet beter past? Schravesande: "Zo mag je het ook noemen als we daardoor in een salarisschaal hoger komen, maar we hadden ook veel lol. Eigenlijk is het een soort safari door Nederland."

De verhalen van Carola Houtekamer en Freek Schravesande zijn gebundeld in hun boek Afrit Akersloot.

Ster advertentie
Ster advertentie