Achtergrond
KRO-NCRV

Dit is waarom woonwagenbewoners actievoeren: 'Ik voel mij een asielzoeker in eigen land'

foto: Roy Heerkensfoto: Roy Heerkens
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom woonwagenbewoners actievoeren: 'Ik voel mij een asielzoeker in eigen land'

Uit huis en op eigen benen staan, maar wel op het woonwagenkamp. Dat willen jonge kampers, maar door een gebrek aan standplaatsen verloopt dit uiterst moeizaam. Gemeenten doen te weinig, vinden woonwagenbewoners. In heel het land trekken ze aan de bel.

'Wij vechten voor onze mensenrechten', staat in grote letters op het witte spandoek. Met vier caravans zijn de broers Willem, Hein en Piet Soering neergestreken op een voormalig woonwagenkamp aan de rand van Mill, een dorp onder de rook van Nijmegen. "Wij voelen ons asielzoekers in eigen land", zegt de 25-jarige Willem Soering. "Ik verdien mijn eigen geld en kan mijn hoofd boven water houden." Alleen een plek om zelfstandig te wonen ontbreekt voor de jonge woonwagenbewoner.

Quote

Wij willen onze cultuur behouden

Gofer Westiener

Een doorn in het oog van woonwagenbewoner Paula Bloemers (45) uit Oss. Zij vraagt zich hardop af waarom er niet meer standplaatsen bij komen zodat kinderen ook op zichzelf kunnen wonen op een woonwagenkamp. Voor Spraakmakers ging NPO Radio 1-verslaggever Roy Heerkens daarom op bezoek bij woonwagenbewoners in het land om hun verhaal te horen.

Tekort aan woonwagenstandplaatsen

Het merendeel van Nederlandse gemeenten probeerde tot voor kort actief woonwagenkampen kleiner te maken. Nieuwe wagens op een kamp waren uit den boze en zodra iemand verhuisde of kwam te overlijden, mocht de vrijgekomen standplaats niet opnieuw ingenomen worden. Kinderen van woonwagenbewoners konden hierdoor nauwelijks zelfstandig wonen op een woonwagenkamp.

Dit zogeheten 'uitsterfbeleid' dat gemeenten jarenlang voerden is in strijd met het recht op gelijke behandeling, oordeelde het College van de Rechten van de Mens. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken stuurde op 12 juli een brief naar de Tweede Kamer dat het uitsterfbeleid niet meer is toegestaan. De D66-minister wil dat gemeenten meer rekening houden met de wensen van woonwagenbewoners en voorzien in voldoende standplaatsen.

'Wij horen thuis op een kamp'

Ondanks dit beleid zien reizigers nog weinig veranderen. Ook op woonwagenkamp Hoogvliet in Rotterdam demonstreren bewoners voor meer standplaatsen. Woonwagenbewoner Gofer Westiener ziet de frustratie om zich heen. "Mensen zitten te koken van woede en willen hun stenen huizen uit. Ze willen terug naar hun familie en de cultuur behouden." Dat het zo tergend langzaam gaat, windt hem op. "Wij zijn geboren op een kamp. Daar horen wij thuis."

Demonstrerende woonwagenbewoners op woonwagenkamp Hoogvliet in Rotterdam

Wie het onderkomen van Paula Bloemers betreedt zou haast niet denken dat het daadwerkelijk om een woonwagen gaat. "Maar er zitten nog steeds wielen onder", zegt ze lachend. Ze vindt het onbegrijpelijk dat gemeenten woonwagenbewoners vaak niet tegemoet komen.

Kampers zijn volgens haar juist het perfecte voorbeeld van de participatiemaatschappij. "Wij zorgen voor elkaar. De deur staat altijd open. Hier kun je elke dag mee-eten, ongeacht of ik je wel of niet ken."

Ondermijnende criminaliteit

Maar niet iedereen denkt hier hetzelfde over. Onlangs stuurden Brabantse, Limburgse en Zeeuwse burgemeesters een brief naar minister Ollongren waarin ze hun zorgen uiten over het beleid om woonwagenbewoners van standplaatsen te voorzien. Volgens de burgemeesters komt door de ondermijnende criminaliteit de veiligheid in het geding.

Quote

Het merendeel van de reizigers werkt heel hard voor hun geld

Willem Soering

Demonstrant Willem Soering weet dat woonwagenkampen imagoproblemen hebben. Maar volgens hem worden woonwagenbewoners nog te vaak over één kam geschoren. "Zodra in een rijtjeshuis een wietplantage gevonden wordt, gaan ze ook niet invallen bij de buren doen. Bij ons doen ze dat wel. Tussen elk volk zit kaf. Daar ben ik eerlijk in. Ook bij ons. Maar het merendeel van de reizigers werkt heel hard voor hun geld."

Luister hier naar de reportages van Roy Heerkens: Deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.

Stuur onze verslaggevers op pad!

Heb jij ook een vraag die we moeten beantwoorden? Laat het ons dan weten en mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie