Achtergrond
BNNVARA

Dividendbelasting wordt met politieke list door senaat geloodst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dividendbelasting wordt met politieke list door senaat geloodst

De omstreden afschaffing van de dividendbelasting wordt niet apart door de Kamer behandeld, dat weten politiek redacteuren van De Nieuws BV Peter Kee en Joost Bekendam.

Onderdeel van een groter pakket

Minister van Financiën Wopke Hoekstra stopt de afschaffing in een groter pakket, met een aantal andere maatregelen gericht op het bedrijfsleven. Het gaat onder meer om het verlagen van de vennootschapsbelasting en het aanpakken van brievenbusfirma's. Door het op die manier te verpakken, wordt het de Eerste en Tweede Kamer haast onmogelijk gemaakt de afschaffing van de dividendbelasting tegen te houden. Vooral in de senaat is dat van belang, omdat leden van coalitiepartijen daar eerder een eigenstandige afweging maken.

Niet gediend van politieke foefjes

Saillant detail is dat Wopke Hoekstra zelf in een vorig leven als senator stevig van leer trok tegen dit soort politieke foefjes. In 2015 stuurde toenmalig staatssecretaris van Financiën Wiebes zijn belastingplan naar de Eerste Kamer. Daarin stond onder meer dat hij wat betreft de vermogensbelasting wilde vasthouden aan een fictief rendement van 4 procent, terwijl de spaarrente al onder de 1 procent dook. Wiebes had de vermogensbelasting, tot ergernis van CDA-senator Wopke Hoekstra, verpakt in een compleet belastingpakket. De senaat had daardoor niet de mogelijkheid om specifieke maatregelen af te stemmen en kon alleen stemmen over het hele pakket.

Hoekstra diende daarop een motie in waarin hij constateerde "Dat de Eerste Kamer (...) de mogelijkheid wordt ontnomen om een separaat politiek eindoordeel te vellen over beide eigenstandige wetsvoorstellen." Hoekstra constateerde ook in zijn motie: "Dat dit nadrukkelijk niet de staatsrechtelijke traditie van de afgelopen decennia is", en dat het een "Onwenselijk precedent schept voor de toekomst." De CDA-senator verzocht de regering "zich in het vervolg te onthouden van een dergelijke koppeling."

Quote

De dividendbelasting is een eigenstandig voorstel van 2 miljard. Het hele land staat erover op zijn kop

Martin van Rooijen

Slikken of stikken

Nu Hoekstra minister is, trekt hij zich niets van dat verzoek van de Eerste Kamer aan. Dit tot grote irritatie van 50Plus-Tweede Kamerlid Martin van Rooijen. Hij vindt dat de minister zich niet van zulke politieke trucs moet bedienen. "Omdat hij zelf vindt dat trucs in de Eerste Kamer niet thuishoren. Er is een motie door hem ingediend, mede ondertekend door mij en unaniem aangenomen door de hele Eerste Kamer, dat je eigenstandige voorstellen niet moet verpakken. De dividendbelasting is een eigenstandig voorstel van 2 miljard. Het hele land staat erover op zijn kop."

Van Rooijen is nu van plan om in de Tweede Kamer de controversiële afschaffing van de dividendbelasting uit het complete voorstel te amenderen, zodat er apart over gestemd kan worden. De kans dat zijn amendement wordt aangenomen, is gezien de politieke verhoudingen echter nihil. Het 50Plus-Kamerlid maakt zich ook wat betreft de slagkracht van de senaat weinig illusies. "De Eerste Kamer heeft geen recht van amendement (...) het is slikken of stikken. Ze kunnen dan het hele debat overslaan."

Quote

Als een Eerste Kamerlid de wet wil afstemmen moet direct het hele cluster aan maatregelen opnieuw worden behandeld en daarmee komt direct het hele belastingplan voor 2019 op losse schroeven te staan.

Peter Kee

Een bedrijvencluster

Volgens politiek commentator Peter Kee wordt de afschaffing van de dividendbelasting verpakt in het zogeheten bedrijvencluster. "Daar zitten maatregelen in als de bronbelasting en het inkorten van de dertig procent regeling voor expats." De afschaffing van de dividendbelasting in een groter pakket verstoppen is een sluwe politieke list, weet Kee. "In de Eerste Kamer is het kabinet minder zeker van een meerderheid. Door de wet in een groter pakket te stoppen wordt het moeilijker voor senatoren de dividendbelasting te dwarsbomen. Als een Eerste Kamerlid de wet wil afstemmen moet direct het hele cluster aan maatregelen opnieuw worden behandeld en daarmee komt direct het hele belastingplan voor 2019 op losse schroeven te staan. Dat wil niemand op haar of zijn geweten hebben."

{podcast audio="58232" caption="#41 Kee en van Jole - Het kinderpardondebat en de dividendbelasting" }

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie