Achtergrond
KRO-NCRV

'Absoluut onbegrijpelijk dat een dader een straf maar voor twee derde hoeft uit te zitten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Absoluut onbegrijpelijk dat een dader een straf maar voor twee derde hoeft uit te zitten'

Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker wil niet langer dat criminelen die vastzitten voor moord of verkrachting vrijwel standaard een derde van hun celstraf niet hoeven uit te zitten.

Vanochtend heeft Dekker zijn wetsvoorstel bekend gemaakt. Het voorstel moet meer tegemoetkomen aan de rechtvaardigheidsgevoelens van de Nederlander en de geloofwaardigheid van straffen vergroten. Nu blijft iemand die veroordeeld is tot twaalf jaar cel, slechts acht jaar achter de tralies. Als het voorstel van Dekker erdoor komt dan moet de persoon van die twaalf jaar tien jaar zitten. Ook wil de minister de voorwaardelijke invrijheidstelling verkorten naar maximaal twee jaar.

Bekijk Stand.nl hier terug:

Mensrechtelijke kanttekeningen

"Bij dit voorstel zijn mensrechtelijke kanttekeningen te maken", zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter voor het College van de Rechten voor de Mens in Spraakmakers. Echt kleur bekennen wil de voorzitter niet, omdat de Raad van de Rechtspraak nog advies gaat geven. De voorzitter is wel van mening dat het huidige systeem beter uitgelegd moet worden. "Ik denk dat we met alle instanties die met dit wetsvoorstel te maken hebben nog eens goed voor moeten gaan zitten."

Absoluut onbegrijpelijk

In 2005 werd de dochter van Jan van Kleef vermoord door haar partner. De dader kreeg twaalf jaar cel opgelegd met tbs. In 2015 kwam hij weer vrij. Van Kleef, die voorzitter is van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, werd in Spraakmakers gebeld voor zijn reactie op de stelling: De voorwaardelijke vrijlating van zware criminelen moet worden beperkt.

Van Kleef: "Het is voor nabestaanden van ernstige geweldsincidenten absoluut onbegrijpelijk dat, als een rechter een straf oplegt, de dader die straf maar voor twee derde hoeft uit te zitten. We kunnen het ook niet verkopen aan onze leden dat dit een rechtvaardig rechtssysteem is."

Beter uitleg

Ook vanuit de Spraakmakers-community werd veel gereageerd. Strafrechtadvocaat Frank van Ardenne vindt het een slecht plan. "Volgens Dekker komt dit plan tegemoet aan de rechtvaardigheidsgevoelens van de Nederlander. Er is op dit moment op geen enkele wijze onderzoek gedaan naar het gevoel van de Nederlander. Ik vraag mij dan ook af, als dit systeem goed wordt uitgelegd, of de Nederlander deze wijziging wel wil."

Ook Jaap Baar, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Jonge Strafrechtadvocaten, is het niet eens met de stelling: "Ik denk dat het juist beter bij de minister van Rechtsbescherming zou passen om uit te leggen waarom het systeem zo werkt en waarom we het hebben."

Veel te soft

Luisteraar Mariëlle van Meulen is het wel eens met de stelling: "Het lijkt me duidelijk dat we veel te soft zijn voor zware criminelen. Een tweede of derde kans is menselijk na eerst een zwarte straf te hebben gehad, maar als daarna de fout in gaan is het, wat mij betreft, levenslange opsluiting."

Meepraten met het nieuws van de dag? Volg Spraakmakers op Facebook en Twitter.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie