Achtergrond
KRO-NCRV

Werk je in een familiebedrijf? Dan herken je vast deze eigenaardigheden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werk je in een familiebedrijf? Dan herken je vast deze eigenaardigheden

De 180 duizend familiebedrijven in ons land blijken een vaste waarde voor de economie en bovendien schokvast in tijden van crisis. Verslaggever Marcel Dekker gaat op zoek naar de kracht en de scherpe randjes.

Rick Verkerk nam onlangs het bakkersbedrijf van zijn vader over, en is daarmee de 14de generatie

Geen dag meer zonder zorgen

Klokkengieter en uurwerkmaker 'Koninklijke Eijsbouts' viert deze maand z'n 150 jarig bestaan als familiebedrijf. Huidige directeur is Joost Eijsbouts, die verslaggever Marcel Dekker in Asten rondleidt door een fabriek.

Dat hij aan het roer moest staan, was geen vaststaande afspraak. "Mijn vader zei: ik kan het mijn kinderen niet aandoen, want ze zullen geen dag van hun leven meer zonder zorgen zitten. Na 27 jaar aan het roer van deze onderneming te staan, denk ik wel dat ik begrijp wat hij bedoelt."

Het bedrijf was 20 jaar in handen van een niet-familielid. Wat is er gebeurd?

Scheve gezichten

Kristel Groenenboom nam op zeer jonge leeftijd het containerbedrijf van haar vader over. En dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Collega's vertrokken en zelfs haar vader was het niet altijd met haar eens. Hoe hou je je dan staande tussen collega's met scheve gezichten en een vader die zich blijft bemoeien met de zaak?

Onlangs gebeurde er iets dat haar deed beseffen: ik heb de goede keuzes gemaakt.

De mens staat centraal

Eén van de kenmerken van familiebedrijven is dat ze hun ménsen altijd net iets belangrijker vinden dan het geld wat er te verdienen is. Zelfs als het bedrijf uit 42.000 werknemers bestaat, zoals dienstverlener Vebego. "De mens staat bij ons in het middelpunt", zegt CEO Ton Goedmakers. "We richten ons creëren van betekenisvol werk, met name voor mensen aan de basis van de maatschappij."

Je moet je nergens te goed voor voelen, ook al zo'n belangrijke waarde volgens Goedmakers

De opvolger

Eén van de moeilijkste momenten voor een familiebedrijf is wanneer de opvolging in beeld komt. Wie vervang vader of moeder in het bedrijf en hoe moeilijk zijn de keuzes die dan gemaakt moeten worden? Expert in familiebedrijven, Joost Vat, spreekt zelfs van een "ultieme storm", waar veel elementen bij elkaar komen.

Joost Vat hoort het steeds vaker, dat kinderen zeggen: ik pas voor het leven in een familiebedrijf

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie