Achtergrond

Hoe kunnen we een leven leiden dat beter bij ons lichaam past?

NTRVPRO
foto: Mikhail Rakityanskiyfoto: Mikhail Rakityanskiy
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kunnen we een leven leiden dat beter bij ons lichaam past?

Is ons bestaan van nu een bevrijding of maakt het ons stuurloos? Vandaag in Radio Doc: Pascal van Hulst en Tom Hofland onderzoeken in Moderne Leven hoe we een leven kunnen leiden dat beter bij onze lichamen past.

Het Moderne Leven

De documentaire ontvouwt zich over drie afleveringen, waarin Pascal van Hulst en Tom Hofland op zoek gaan naar manieren om ritmes terug in ons leven te brengen. Het leven lijkt steeds gejaagder te worden. Vastigheden kennen we niet meer. Maakt het ons gelukkiger en productiever? Of gaan we ons irriteren aan het opgelegde keurslijf?

Mensen zijn net als haringen, paarden en mieren: dieren. Het lichaam dat wij nu hebben is perfect aangepast op het leven van tienduizenden jaren geleden. Maar de wereld waarin wij nu leven lijkt totaal niet meer op de rustige savanne waar onze voorouders besjes plukten en hertjes slachtten. Onze lichamen voelen zich heerlijk in een actief leven waarin schaarste de norm is.

En wat doen wij? We zitten acht uur per dag achter onze computers en eten onze buik vol met suiker en vet. Het is dan ook niet raar dat ons lichaam en geest na verloop van tijd begint te steigeren. We willen niet terug naar de tijd van vochtige grotten en berenvellen. Maar hoe kunnen we toch een leven leiden dat beter bij onze lichamen past?

Van schaarste naar overvloed

Aflevering 1: Het moge duidelijk zijn: ons dagelijkse bestaan lijkt in de verste verte niet meer op het leven van onze voorouders, duizenden jaren geleden. Maar is dat zo erg? In deze aflevering hoor je denker en schrijver Wilma de Rek, fysioloog prof. Maria Hopman en bioloog en hoofd educatie bij Burgers Zoo Constanze Mager.

Stressvis

Aflevering 2: De mens is als een nieuwe auto gemaakt van oude onderdelen. We hebben dan misschien wel het denkvermogen van een mens, maar de stressreacties van een vis. Tot welke problemen leidt dat? In deze aflevering hoor je denker en schrijver Wilma de Rek, fysioloog prof. Maria Hopman en bioloog en hoofd educatie bij Burgers Zoo Constanze Mager.

Leef als een beest

Aflevering 3: Het is tijd voor tips van onze professionals om een leven te leiden dat beter bij onze lichamen past. In deze aflevering hoor je denker en schrijver Wilma de Rek, fysioloog prof. Maria Hopman en bioloog en hoofd educatie bij Burgers Zoo Constanze Mager.

Benieuwd naar aflevering 3? Luister vanavond om 21.00u naar Moderne Leven in Radio Doc.

Meer radiodocumentaires?

Radio Doc zendt zondag tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uit. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via jouw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie