Achtergrond
KRO-NCRV

Voedsel als identiteit: 'Bestel een havermelk-latte en ik weet wie je bent'

foto: Nathan dumlao
  1. Nieuwschevron right
  2. Voedsel als identiteit: 'Bestel een havermelk-latte en ik weet wie je bent'

Vroeger was er weinig keuze. Je had aardappelen, groenten en als je geld had soms vlees. In onze tijd van overvloed is voedsel een nieuwe manier geworden om je identiteit te bevestigen. "Als je een havermelk-latte bestelt, dan weet ik wie je bent", zegt wetenschapper en landbouwkundige Louise Fresco bij Spraakmakers.

"Als je glutenvrij brood bestelt dan zeg je daar ook iets mee", zegt Fresco die onlangs het boek Ons voedsel schreef. "De kans dat jij een echt een glutenintolerantie hebt is heel klein. Het zegt meer dat je heel voedselbewust bent en het gaat daarmee ook over het bevestigen van je eigen identiteit." Los van de mensen met een echte intolerantie die er volgens Fresco natuurlijk ook zijn.

Voedsel en identiteit

Voedsel gaat volgens Fresco altijd al over identiteit. "Door iets wel of juist niet te eten geef je aan of je tot de groep behoort." In het Jodendom of de Islam eten mensen bijvoorbeeld geen varkensvlees. Daarmee zeg je iets over de grens met andere groepen.

Iets niet eten kan ook een manier zijn om ambitie te tonen en aan te geven dat je controle hebt. Fresco: "Als iemand op bezoek komt en ik serveer chocolaatjes en je gast zegt geen chocola te eten, dan ben ik dus degene die wél chocola eet. Het zegt dus ook iets over mij."

'Kennis over voedsel polariseert'

Volgens Fresco is de wetenschappelijke kennis over wat gezond voedsel is de afgelopen tien jaar niet sterk toegenomen. Wel is er meer bewustwording op het gebied van gezond eten en de manier waarop ons voedsel geproduceerd wordt.

Ook gaan er steeds meer mensen met deze kennis aan de haal, denkt Fresco. "Zoals de infuencer die zegt dat je een groene smoothie moet maken, omdat het anders niet meer goedkomt met je darmflora." Volgens Fresco polariseert de kennis over voedsel.

'Voedsel is niet goed of slecht'

Daarnaast is gezonde voeding en het produceren van voedsel ook geen zwart-witverhaal. Een toverwoord nu is 'lokaal voedsel'. "Als je écht lokaal zou eten in de winter in Nederland, dan kun je alleen maar aardappelen, kolen en appels eten. En als je dat wil zuivel en vlees."

Sperziebonen uit Kenia

Het is volgens Fresco ook niet alleen maar 'fout' als je ingevlogen sperziebonen uit Kenia eet. "Die boontjes creëren daar werkgelegenheid, een belangrijke factor in arme landen." Bovendien helpt het de boeren daar om te telen volgens de Europese normen met minder bestrijdingsmiddelen en met oog voor de voedselveiligheid. Dat is ook een positieve ontwikkeling, aldus de landbouw- en voedseldeskundige.

Fresco wil met haar nieuwste boek vooral meegeven dat voedsel niet alleen maar goed of slecht is. "Je kunt er met nuance naar kijken en je kunt ook respect hebben voor het feit dat je met ieder hapje verbinding hebt met de wereld. Want dit voedsel komt ergens vandaan, heeft een hele geschiedenis en er zit een brede context achter."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie