Binnenland
KRO-NCRV

Hoe realistisch is een verbod op PFAS? 'Zitten veel haken en ogen aan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe realistisch is een verbod op PFAS? 'Zitten veel haken en ogen aan'

Nu blijkt dat bijna iedere Nederlander PFAS in het bloed heeft, laait de roep om een totaalverbod op deze chemische stoffen op. Maar hoe realistisch is dat, aangezien PFAS bijna overal in zit? Volgens hoogleraar Jacob de Boer is het mogelijk, zo vertelt hij bij Spraakmakers.

Stand.nl: Er moet snel een totaalverbod komen op PFAS

Alternatieven

"Het moet echt gebeuren", stelt De Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie, over een totaalverbod op PFAS. "Ik heb mijn hele leven met dit soort stoffen gewerkt, en je ziet dat er bij een verbod altijd alternatieven kunnen worden gevonden." Hij ziet al voorbeelden van alternatieven, zoals blusmateriaal en regenkleding zonder PFAS.

De Boer roept met name de overheid op om druk uit te oefenen voor zo’n verbod, om de industrie te stimuleren over te stappen op alternatieven. "Start-ups moeten weer een markt zien om verandering te brengen. Die innovatie kan komen als de overheid druk zet."

Wat doet de industrie?

Volgens Rosienne Steensma van de industriebranchevereniging VNCI werkt de sector al aan alternatieven voor PFAS, maar gaat dit niet makkelijk. "Iedereen begrijpt de zorgen die er leven, maar tegelijkertijd zitten er veel haken en ogen aan een verbod", aldus Steensma. "PFAS wordt voor veel toepassingen gebruikt waarvoor nog geen alternatieven zijn."

Toch probeert de industrie volgens Steensma wel degelijk over te stappen bij producten waar dat mogelijk is. "Bij bijvoorbeeld pannen voor thuisgebruik of melkopschuimers wordt gekeken naar alternatieven. Maar bij medische toepassingen of smeermiddelen voor windmolens is het veel moeilijker."

Hoogleraar De Boer voegt toe dat er bij een verbod vooral gekeken moet worden naar de bulk, oftewel de productie van grote hoeveelheden PFAS. "Die paar PFAS-onderdelen in een kunstnier, daar kun je mee doorgaan."

Tien jaar?

De bal voor zo’n verbod ligt bij Europa. Daar ziet Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) dat een verbod nog wel even kan duren. "De EU heeft gekozen voor een lijn van wél een verbod, maar ook veel uitzonderingen", legt Gerbrandy uit. "Zo gaat het bijna tien jaar duren, omdat de industrie eindeloos veel toepassingen aanlevert waarvoor een uitzondering moet komen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie