Achtergrond
KRO-NCRV

Misdaadjournalist Mick van Wely vraagt meer aandacht voor cold cases: 'Het is monnikenwerk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Misdaadjournalist Mick van Wely vraagt meer aandacht voor cold cases: 'Het is monnikenwerk'

Komende zaterdag is er een landelijke dag voor nabestaanden van onopgeloste zaken. Door nieuwe technieken is er gelukkig steeds meer mogelijk in de zoektocht naar daders. Toch vindt misdaadjournalist Mick van Wely dat er veel meer gedaan moet worden om cold cases op te lossen. "Het gaat om ernstige misdrijven en het heeft een grote maatschappelijke impact", zegt hij bij Spraakmakers. "Je ziet wat het met nabestaanden doet."

Een cold case is een onopgelost levensdelict (moord of doodslag) of een zeer ernstig delict waarop een minimale gevangenisstraf van 12 jaar is gesteld. Van Wely vertelt dat er in Nederland zo'n 1770 cold cases op de plank liggen. In de afgelopen 5 jaar zijn er 32 zaken opgelost. "Dat vind ik niet heel erg veel", zegt de misdaadjournalist. "Ook de nabestaanden vinden dat er meer gedaan kan worden."

Hoe komt het dat het er zo weinig zijn? Elke politie-eenheid is anders ingericht, vertelt Van Wely. Maar wat wel overal gebeurt is dat mensen bij het cold case-team worden weggehaald zodra er een personeelstekort is. "Terwijl continuïteit bij cold cases juist zo belangrijk is. Het is monnikenwerk." Het gaat om ernstige misdrijven, en het heeft dan ook een grote maatschappelijke impact volgens de misdaadjournalist. "Ik vind dat je ernaar moet streven om berg van cold cases minder hoog te maken."

Belang voor nabestaanden is groot

Van Wely heeft 10 jaar lang aan de zaak van de moord op Monique Roossien gewerkt, samen met de zus van het slachtoffer. "Dankzij een rechercheur kreeg de zaak uit 2003 meer aandacht. Daar is vorig jaar een seriemoordenaar voor veroordeeld. Je ziet wat dat met nabestaanden doet." De misdaadjournalist vertelt dat hij tijdens het hele proces goed contact met de zus van het slachtoffer heeft gehad. "Zij belde me laatst dolblij op om te vertellen dat ze nu haar hele leven weer op de rit heeft."

Vernieuwde technieken

Ferd Grapperhaus heeft, toen hij Minister van Justitie en Veiligheid was, een aantal stappen gezet om coldcases beter op te lossen. Zoals het digitaliseren van dossiers, meer vrijwilligers inschakelen, en het opzetten van de coldcase-kalender. "Er zijn zaken verbeterd", zegt Van Wely. "Maar het is te makkelijk om te zetten: we leunen op techniek. Het begint uiteindelijk bij goed recherchewerk. In een cold case-team moeten topmensen zitten."

Vernieuwde technieken maken een zeer groot verschil, zegt dna-deskundige Lex Meulenbroek. Hij vertelt dat op alle niveaus van DNA-technologie enorme vooruitgang is geboekt. "Het zoeken en vinden van sporen kan veel uitgebreider en we kunnen nu betere profielen krijgen uit moeilijke sporen. Waar het een aantal jaar geleden niet lukte, lukt het nu opeens wel."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie