Achtergrond
KRO-NCRV

Frits Barend wil dat opa’s en oma’s gaan voorlezen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Barend wil dat opa’s en oma’s gaan voorlezen

Als zijn kleinkinderen met hun vingertjes over de tablet gaan, denkt Frits Barend terug aan het moment dat hij zijn kleinzoon voorlas. "Dat was heerlijk. Hij kroop helemaal tegen je aan."

Als ambassadeur van de leescoalitie spant hij zich tijdens de Nationale Voorleesdagen - die woensdag beginnen - in, om opa’s en oma’s aan het voorlezen te krijgen.

Waar is het begonnen

Zelf werd Barend nooit voorgelezen, maar hij heeft zijn eigen kinderen wel altijd verhaaltjes verteld voor het slapen gaan. Zijn vrouw is literatuurhistoricus en beiden vinden het belangrijk dat er naast de filmpjes op de tablet, ook gelezen blijft worden.

"Als de kinderen en kleinkinderen blijven slapen, dan wordt er verplicht voorgelezen. Vooral mijn middelste kleinzoon kon er geen genoeg van krijgen. Hij wilde wel tien verhalen." Hij is inmiddels dertien dus die tijd is wat hem betreft voorbij.

Nachtmerries

Op de rand van het bed leest Barend voor uit het verhaal dat zijn kleinkinderen zelf mogen uitkiezen. "Ik heb geleerd dat het altijd vrolijk moet eindigen, met een lach." Zijn kleindochter kon nog wel eens nachtmerries krijgen van een verhaal dat was voorgelezen. "Ze moeten niet gaan slapen met angst."

De Nationale Voorleesdagen starten landelijk met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 22 januari 2020.

De voorlezer Frits Barend


Ster advertentie
Ster advertentie