Achtergrond

René herdenkt vandaag 54 familieleden die door de Duitsers werden afgevoerd

KRO-NCRV
foto: René Hildersheimfoto: René Hildersheim
  1. Nieuwschevron right
  2. René herdenkt vandaag 54 familieleden die door de Duitsers werden afgevoerd

"Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties."

Dat is de officiële tekst met betrekking tot de twee minuten stilte vanavond tijdens de Nationale Dodenherdenking. In Stand.nl vandaag geen stelling, maar een vraag: Voor wie bent u twee minuten stil?

Luisteraar René Hildesheim reageerde in de uitzending: "Ik denk aan mijn 54 Joodse familieleden die door de Duitsers zijn afgevoerd. Maar ook aan de actualiteit en de conflicten van nu, en dat je die twee moeten verbinden. Ik vind dat je tijdens die twee minuten met je eigen gedachten hierbij stil moet staan. Het maakt je weerbaar voor al die idiote conflicten die over de wereld gaan."

Deze rare dag

"Ik heb drie kinderen. Ik ben met mijn middelste zoon naar Westerbork geweest. Dan zie je daar al die namen van familieleden, dan komt het wel binnen."

Tijdens het gesprek met presentatrice Ghislaine Plag wordt René hoorbaar emotioneel: "Dat komt door deze toch rare dag, waarop je met z’n allen stilstaat bij alles wat er gebeurd is. Dat maakt het herdenken heel sterk. Het verlies is een litteken, maar dat litteken moet je maken tot iets dat je kracht geeft voor de toekomst. En dat is wat we met z’n allen doen op 4 mei."

Een oproep

"Ik ga tegenwoordig naar de herdenking met een vriend die ex-militair is. Hij herdenkt dan onder meer zijn kameraden die in voormalig Joegoslavië zijn omgekomen. Een heel andere invulling dan die van mij. Maar dat maakt het voor mij alleen maar mooier omdat het dan breder wordt getrokken."

René doet ook nog een oproep: "Mochten mensen nog foto’s hebben van mijn familieleden met de naam Hildesheim dan hoor ik dat graag. Ik doe al jaren mijn best zoveel mogelijk mensen uit mijn familie een gezicht te geven." Mocht u hierop willen reageren, stuur dan een mailtje naar spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Meepraten met het nieuws van de dag? Volg Spraakmakers op Facebook en Twitter.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie