Binnenland
EO

Toont boerenprotest kloof tussen stad en platteland? 'Men spreekt niet meer dezelfde taal'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toont boerenprotest kloof tussen stad en platteland? 'Men spreekt niet meer dezelfde taal'

Er is een kloof voelbaar tussen de stad en het platteland, zegt oud-Kamerlid Maurits von Martels. Volgens hem klinkt er in het stikstofbeleid dat geformuleerd wordt, niet echt begrip door voor wat er speelt op het platteland. "Het sentiment is niet voelbaar", vertelt hij in Dit is de Dag.

Duizenden boeren trokken woensdag naar Stroe om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Tijdens het protest waren verschillende Kamerleden niet welkom, omdat zij het stikstofbeleid steunen. Ook klonk er ferme taal richting Den Haag. Illustreert deze woede de kloof tussen stad en platteland?

Maurits von Martels, lid van BoerBurgerBeweging en oud CDA-Kamerlid, denkt dat er wel een kloof is. "Men spreekt niet meer dezelfde taal en begrijpt elkaar onvoldoende", zegt hij. “Misschien weten mensen op het platteland onvoldoende wat zich in de steden afspeelt. Maar je kunt je ook afvragen: wat is het gevoel van de stedeling richting het platteland? Als je kijkt naar de verhoudingen in de Kamer, is er scheefgroei ontstaan. Er zijn er te weinig vertegenwoordigers van het buitengebied.”

Volgens hem klinkt in het beleid dat geformuleerd wordt, niet echt door dat er begrip is voor wat er speelt op het platteland. "Het sentiment is niet voelbaar. Zeker niet als men het beleid voor de bühne probeert te brengen, zoals bij het stikstofbeleid. Er wordt een kaart over de schutting gegooid en dan zijn de rapen gaar. Er is veel onrust over ontstaan. Als je geen vertrouwen geeft, dan krijg je ook geen vertrouwen terug."

Relatief klein

Volgens stadsgeograaf Willem Boterman is de kloof tussen stad en platteland in Nederland relatief klein als je dat vergelijkt met andere landen zoals de Verenigde Staten of Frankrijk. "Letterlijk en figuurlijk is de afstand tussen platteland en stad heel klein." Dat neemt niet weg dat er bij deze crisis wel degelijk belangen zijn die verbonden zijn met specifieke plekken in Nederland, zegt hij: "De stikstofcrisis laat duidelijk zien dat die belangentegenstellingen bestaan en deze raakt nu gepolitiseerd en gepolariseerd."

Daarbij is het ook een electoraal winstmodel van sommige politieke partijen, zegt hij. "Er zijn partijen die er hele ferme standpunten over innemen en er zijn partijen die het liefst hun snor drukken in dit debat. Dat hangt ook samen met de vraag of dit een punt is waarop ze hun achterban kunnen mobiliseren."

Eerlijk

Laura Bromet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, vindt niet dat er echt een diepe kloof is. "Ik vind dat het veel te veel aangezet wordt. De stad bestaat niet en het platteland bestaat ook niet. Zelf woon ik ook midden tussen de boeren in de weilanden."

Om de kloof te dichten, vindt ze dat de overheid eerlijk moet zijn. "Dat is de afgelopen jaren helemaal niet gebeurd. De veehouderij is gegroeid buiten alle grenzen die Nederland aankan qua milieu en natuur. En er is altijd meegepraat en meegehuild moet boeren. Je moet eerlijk zijn, want als je verwachtingen wekt die je niet waar kan maken, dan organiseer je afkeer van de overheid."

Volgens Von Martels moet de overheid zich meer verdiepen in de boeren en hen bij deze crisis aanspreken op hun ondernemerskwaliteiten. "Houd ze voor dat er belangen zijn om de natuur, economie en ecologie in balans te brengen, maar geef hen ook de kans om zelf aan de knoppen te draaien en oplossingen te kiezen."

Kloof boeren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie