Achtergrond
KRO-NCRV

Hoofdredacteur Telegraaf: 'Representatie in media is waanzin'

foto: Spraakmakersfoto: Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdredacteur Telegraaf: 'Representatie in media is waanzin'

Meer diversiteit in de media? Is het nog steeds een kwestie? Zo ja, hoe zorgen we er dan voor? Is het überhaupt nodig? Marketingadviseur Chanel Lodik begon op Facebook het initiatief Meer kleur in de media, die experts van kleur koppelt aan journalisten. Het werd besproken in het Mediaforum van Spraakmakers.

"Waarschijnlijk heb je het heel vaak gehoord, want er zijn zoveel initiatieven die het hebben over diversiteit in de media", vertelt Lodik. "Maar dat is op verschillende niveaus. De meeste mensen zijn bezig met: hoe krijgen we redacties gekleurder? Of: hoe krijgen we de mensen van de redacties zo ver dat ze experts van kleur uitnodigen?"

Journalisten in de schoot

Meer kleur in de media is wat directer. Via Facebook houdt Lodik contact met journalisten die oproepen doen voor experts. Ze plaatst de oproepen door op de Facebook-pagina en dan kunnen de experts van kleur daarop reageren. "Ze staan te springen om dit initiatief. De journalisten krijgen experts eigenlijk in hun schoot geworpen", zegt ze.

Aan tafel bij Spraakmakers zaten hoofdredacteur van De Telegraaf Paul Jansen, hoofdredacteur van Vice Casper Sikkema en cabaretier en industrieel ontwerper Jasper van Kuijk. Jansen ergerde zich aan de motivatie van Lodik om het initiatief te starten: dat ze zichzelf in de media vertegenwoordigd wil zien.

'Afspiegeling is waanzin'

Jansen: "Wat mij verbaast, en dat hoor ik deze mevrouw ook zeggen, dat ze zich kennelijk alleen terug ziet of vertegenwoordigd voelt op basis van kleur. Dat vind ik een beetje een treurige en beperkte visie als jij deel bent van een maatschappij en een samenleving. Ik vind afspiegeling waanzin."

"Ik ben op zoek naar goede journalisten", vervolgt Jansen. "Als ik een onderwerp heb, ben ik op zoek naar goede experts. Welke kleur ze dan hebben, zwart, wit, groen, geel, blauw, dat interesseert mij dan niet zo veel. Tenzij het om een onderwerp gaat waar etniciteit heel belangrijk is, dan kan ik me wel voorstellen dat je een expert wil hebben uit een bepaalde hoek. Dit zal wel weer een witte-mannenmening zijn, maar laat je verbeelding vooral niet stuiten door een kleur."

Fixatie op kleur

Casper Sikkema, zelf geen witte man, is wel te spreken over het initiatief: "Ik zou het vervelend vinden als ik alleen voor representatie hier aan tafel mocht zitten. Maar tegelijkertijd vind ik dat er problemen zijn rondom discriminatie en representatie. Dat is er wel degelijk op de arbeidsmarkt. Die systemen bestaan en zouden doorbroken moeten worden. Het is wel degelijk belangrijk om helden te hebben die op jou lijken. Dat er niet alleen maar witte mannen aan het woord zijn die hun expertise komen spuien."

Ook Jasper van Kuijk begrijpt de meerwaarde van Meer kleur in de media. "Ik werk twee dagen per week bij de TU delft. Daar is de master sinds een aantal jaar internationaal. Je merkt dat je andere discussies krijgt in studentengroepjes, dat vind ik goed. In het medialandschap zijn redacties vaak toch eenvormig, als je kijkt naar etniciteit. Hoe je een redactie samenstelt vormt de discussies die je voert en het netwerk dat je hebt, ook met bepaalde experts."

'Een mooi kleurrijk land'

Paul Jansen was aan het einde van het Mediaforum niet van mening veranderd. Hij vind dat er te veel op kleur gefixeerd wordt. Maar Chanel Lodik noemt het geen fixatie. Voor haar is het meer een kwestie van een correcte vertegenwoordiging van de samenleving. "Ik zou niet zeggen dat ik gefixeerd ben. Nederland is een mooi kleurrijk land en dat mogen we terugzien. Waarom niet?"

Beluister het Mediaforum hier terug:

Het Mediaforum

Ster advertentie
Ster advertentie