Achtergrond
NOS

Meta toont tieners geen berichten meer over suïcide en eetstoornissen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meta toont tieners geen berichten meer over suïcide en eetstoornissen

Na grote internationale druk heeft Meta, het bedrijf achter Instagram en Facebook, besloten gevoelige inhoud over suïcide en eetstoornissen voortaan af te schermen voor tieners. Arne Popma, hoogleraar Psychiatrie van het AmsterdamUMC en voorzitter van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de Nederlandse vereniging voor Psychiatrie, licht de betekenis van dit besluit toe in NOS Met het Oog op Morgen.

Online vangrails aanleggen

"Ik denk dat het een hele goeie eerste stap is", zegt Popma. "Er zijn gelukkig heel veel jongeren met wie het ook heel goed gaat qua mentale gezondheid. Als die tegen hobbels aanlopen in ontwikkeling moeten we vooral geen problemen aanpraten en niet naar een psychiater sturen."

Maar met veel jongeren gaat het volgens Popma ook niet zo goed. "Het is een gegeven dat de groep jongeren met ernstige psychische problemen groeit, in omvang en in ernst. En dit is een manier om in ieder geval in een deel van de online leefwereld wat vangrails aan te leggen."

Moreel leiderschap

Dat aan banden leggen wordt voor jongeren steeds belangrijker. "Een heel groot deel van de mentale problemen die ontstaat voor het achttiende levensjaar. We vinden het heel normaal dat we in de offline publieke ruimte van alles inrichten ter beveiliging. Daar hebben we duizenden jaren mee geoefend, hoe we dat in de publieke ruimte doen en de overheid daar een rol gegeven."

Volgens Popma is het goed dat nu ook de online leefwereld veiliger wordt. "Nu hebben we sinds tientallen jaren pas een nieuwe leefwereld waar heel veel ouders bijvoorbeeld ook heel weinig van weten en waar bedrijven verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van onze kinderen. Het is goed dat ze daar hopelijk ook vanuit enig moreel leiderschap deze stap nemen."

Beluister het hele gesprek in de uitzending hier terug:

Facebook en Instagram tonen tieners geen berichten meer over suïcide en eetstoornissen

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie