Binnenland
NOSNTR

Waarom is Cestmocro zo populair onder jongeren?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is Cestmocro zo populair onder jongeren?

Grote groepen jongeren volgen het nieuws allang niet meer via traditionele media, maar vooral via nieuwskanalen op social media. En één van de meest bekende Instagram kanalen is Cestmocro met bijna 1 miljoen volgers. Amber van der Wal is onderzoeker van social media gebruik onder jongeren aan de Universiteit van Amsterdam en heeft ook specifiek onderzoek gedaan naar Cestmocro. Ze vertelt erover in Nieuws en Co.

Cestmocro heeft bijna 1 miljoen volgers, maar er staat ook misinformatie op

Video niet beschikbaar

"Ik denk dat er eigenlijk vier redenen zijn voor de aantrekkelijkheid van Cestmocro bij jongeren", zegt Van der Wal. "De inhoud is helemaal vormgegeven naar de smaak van jongeren. Dus het zijn korte berichten, erg visueel en het gaat om onderwerpen die jongeren interesseren."

Snel nieuws

Een ander punt is de variatie van het nieuws. Het is niet alleen het grote nieuws, maar bijvoorbeeld ook het herplaatsen van grappige filmpjes. Daarnaast is het ook snel en is het platform soms zelfs de eerste. Het vierde punt is dat het vaak wat sensationelere nieuws is. Dit komt volgens Van der Wal vooral doordat het niet gemodereerd en gecontroleerd is. En juist deze berichten kloppen niet altijd.

Ondanks dat er af en toe fake news tussen zit is het volgens Van der Wal goed dat jongeren dit soort kanalen wel volgen. "Ik denk dat het goed is dat ze via deze weg toch wel op de hoogte blijven van het nieuws. Er zit nepnieuws tussen, maar heel veel berichten zijn gewoon reposts van de NOS, RTL of CNN."

Mysterie

Toch kan het dus beter, want naast dat niet al het nieuws klopt is ook het niet modereren een zorg. Dit zorgt namelijk dat het er soms heftig aan toe gaat in de reacties. "Vooral bij berichten over lhbti-onderwerpen komen hevige reacties", aldus Van der Wal. Wat kan zorgen dat mensen met een hevige mening zich nog meer gesterkt voelen wat kan zorgen voor meer polarisatie. Iets dat Van der Wal wel zorgen baart.

Een ander punt is dat tot op heden niet bekend is wie achter het account zit. Daardoor kan ook niemand rechtstreeks worden aangesproken en dus zijn ze niet aansprakelijk voor wat ze plaatsen. Overigens wordt er wel sporadisch nepnieuws later van de pagina verwijderd.

C'est Mocro

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie