Cultuur & Media
AVROTROS

Psycholoog Thijs Launspach wil minimumleeftijd van 18 voor social media-accounts

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Psycholoog Thijs Launspach wil minimumleeftijd van 18 voor social media-accounts

"We leven in een land waar je 18 moet zijn om bier te kunnen kopen, waar je geen telefoonabonnement mag afsluiten zonder toestemming van je ouders, en tegelijkertijd mag je wel als 14-jarige zeven uur per dag op TikTok - waar je de meest extreme content ziet", zegt psycholoog Thijs Launspach in MISCHA!. Launspach pleit voor een minimumleeftijd van 18 jaar op social media-accounts.

#264 - Thijs Launspach

Volgens Launspach - die afgelopen het boek Asociale media publiceerde - is allang bekend dat sociale media "behoorlijke consequenties" voor de mentale gezondheid van jongeren kunnen hebben. "We weten dat gebruik van die platforms eetstoornissen kan aanwakkeren, net als depressie en angst."

'Belasting op vergaren van data'

"Ik kan me voorstellen dat er een belasting komt op het vergaren van data. Daar zit nu geen enkele consequentie aan vast. De big-tech-bedrijven zijn hongerige monsters die zoveel mogelijk informatie verzamelen. Daar maak ik me zorgen over. Ik denk dat we over twintig jaar op deze periode terugkijken en denken: wat hébben we gedaan?"

#264 - Thijs Launspach

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie