Achtergrond
KRO-NCRV

Radio in oorlogstijd: 'Radio gaat over grenzen heen’

  1. Nieuwschevron right
  2. Radio in oorlogstijd: 'Radio gaat over grenzen heen’

Omdat in Rusland steeds meer nieuwsbronnen worden afgesloten heeft de BBC besloten om weer te gaan uitzenden via de korte golf. Radio speelde al veel vaker een belangrijke rol bij de nieuwsvoorziening in de geschiedenis en bij oorlogen, vertelt Bas Agterberg (Beeld & Geluid) bij Spraakmakers.

Bas Agterberg over het belang van radionieuws

Video niet beschikbaar

Techniek uit de Tweede Wereldoorlog

Heel goed is de dagelijkse uitzending van de BBC niet te verstaan. De korte golf wordt ook wel 'techniek uit de Tweede Wereldoorlog' genoemd, maar het is ten minste nog wel te ontvangen in Rusland. Bas Agterberg: "Radiogolven zijn niet te stoppen bij de grens, de distributie is niet af te snijden. Radio gaat dus altijd over grenzen heen."

Eerste radionieuws

Het radionieuws heeft ook in Nederland een rijke historie. Het eerste radionieuws stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Toen had je persbureau Vaz Diaz, vernoemd naar de initiatiefnemer die begon met radiomededelingen.

De eerste berichten waren voor de zakelijke markt en eigenlijk voor abonnees bedoeld, maar iedereen met een radio kon het ontvangen. 1 juli 1935 nam de ANP persbureau het nieuws over.

Golfoorlog

Het krachtige aan radio is dat je snel kunt schakelen bij nieuwsgebeurtenissen. Oud-radiomaker Sjors Fröhlich was erbij tijdens het uitbreken van de eerste Golfoorlog. Dat was midden in de nacht. "We moesten om en om in Hilversum blijven voor het geval dat de oorlog zou uitbreken en je had toen nog geen grote NOS Radio 1 redactie. Dus wat er dan gebeurde was dat de gezamenlijkheid werd ingeroepen."

Fröhlich begon die nacht in een klein hokje met maar één verslaggever aan de telefoon en CNN op een andere lijn. Zo heeft hij een half uur gepresenteerd totdat er meer collega's naar Hilversum konden komen.

Quote

Internet kun je afsluiten, radiogolven niet

Sjors Fröhlich

Zal de radio blijven bestaan?

Er wordt wel langer gesproken over het bestaansrecht van de radio in tijden van internet, maar Fröhlich heeft dat nooit geloofd: "Radio gebruikt je verbeelding en het zal altijd een enorm snel medium blijven." Wat de BBC nu doet in de Oekraïne-oorlog, bewijst dat radio zeker in crisis onmisbaar is. "Internet kun je afsluiten, radiogolven niet."

Bas Agterberg over het belang van radionieuws

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie