Binnenland

Nieuwslezer vond radio te vluchtig en ging het klooster in

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwslezer vond radio te vluchtig en ging het klooster in

Acht jaar geleden besloot journalist en voormalig NPO Radio 1-medewerker Michael-Dominique Magielse het roer om te gooien. Hij ging het klooster in en werd priester. In de podcast Goed Werk, waarin dit seizoen wordt stilgestaan bij opmerkelijke overstappen, vertelt hij dat hij erg geniet van de rust van het kloosterleven, dat soms anders is dan je zou denken. "Ik heb ook gewoon een Netflix-abonnement."

Goed Werk met Michael-Dominique Magielse - Geld of je leven

Op zoek naar het licht in zijn leven

In zijn werk bij de radio miste Magielse iets. "Er was iets onbevredigends", vertelt hij. "Is dit het nou? Het was allemaal zo vluchtig. Er moeten toch dingen zijn die beklijven? Die zinvol zijn, die mijn werk zin geven?", aldus de priester. Na een kerkdienst waarin hij iets moest voorlezen, vroeg een priester hem op de man af of hij op zoek was naar het licht in zijn leven. Hij moest er ‘ja’ op antwoorden. Na een soort spirituele ervaring in Spanje besloot hij de stap van zijn leven te zetten.

Hij ervaart het kloosterleven als heerlijk rustig, vertelt hij in de podcast. Als je afstand doet van je bezittingen – hij verkocht zijn huis en deed heel veel spullen weg – geeft dat heel veel rust. Zelfs het niet hebben van seksuele relaties is rustig, vindt Magielse, al mist hij soms het hebben van een 'soulmate', geeft hij toe.

Niet alle kloosters zijn hetzelfde. Het Dominicanenklooster waar Magielse woont, in Rotterdam, telt maar zes broeders en brouwt bijvoorbeeld geen bier voor de kost. "Ik heb gewoon een baan", zegt hij, namelijk een promotieplek aan de universiteit van Tilburg.

foto: EO

Michael-Dominique Magielse aan tafel bij Margje Fikse en Japke-d. Bouma

Retraite

Kloosters zijn de laatste jaren ontzettend populair. Er gaan niet veel mensen definitief wonen, maar retraites zitten vaak vol. Magielse snapt het wel. Mensen ervaren onrust en zijn op zoek naar antwoorden. Hij adviseert mensen niet om maar twee dagen een klooster in te gaan, maar zeker wat langer te blijven. "De eerste dagen zijn mensen onrustig", vertelt hij.

Als je de tijd neemt kun je echt tot jezelf komen. "Dan vindt je rust, je hoofd draait niet dol van gedachten die erdoorheen schieten. Wat leeft er nou in je hart? Zonder dat je afgeleid wordt door dingen die dat kunnen invullen."

Goed Werk is een wekelijkse podcast van de EO en het Nederlands Dagblad over zin hebben in je werk. Margje Fikse en haar vaste tafeldame, ‘kantooramazone’ Japke-D. Bouma praten met uiteenlopende gasten.

Ster advertentie
Ster advertentie