Achtergrond
KRO-NCRV

Collega helpen met schulden: 'Het verlicht de problematiek, maar lost het niet structureel op'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Collega helpen met schulden: 'Het verlicht de problematiek, maar lost het niet structureel op'

#geencollegaindekou, met die hashtag wil Maurice van den Bosch,
bestuursvoorzitter van het OLVG Amsterdam, een beweging in gang zetten, waarbij
goedverdienende werknemers geld afstaan voor noodlijdende collega's. Zelf stort
hij 5000 euro in een nog op te richten steunfonds. Is zo’n solidariteitsfonds binnen
bedrijven een goed idee? "Het is sympathiek maar het is geen structurele oplossing", zegt Edwin Velzel van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM in Spraakmakers.

Luisteraar meneer Barros vindt dat de oplossing voor de stijgende kosten moet komen van de overheid en niet van je collega. Luisteraar Everard sluit zich daarbij aan. "De gevende collega heeft zelf ook stijgende kosten, en voor de ontvangende collega is het ongemakkelijk. Het is toch een aalmoes van iemand waarmee je werkt." Everard vindt dat er iets structureel moet veranderen, en dat dat bij de overheid moet liggen.

Door de winter heen komen

Edwin Velzel van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM noemt het plan 'een puzzel maar een sympathiek idee'. "Los van energiecrisis, er zitten best veel mensen in de zorg in schuldsanering. Het is een bestaand probleem dat nu erger wordt."

"Dit is geen structurele oplossing, het moet gewoon via de belasting, daar zit solidariteit in. Dat moet de overheid regelen." Velzel ziet dus wel iets in het solidariteitsfonds binnen bedrijven, maar als een tijdelijke oplossing. "Laten we zorgen dat we door de winter heen komen en dan is de overheid hopelijk in de tussentijd aan het werk aan een oplossing."

Budgetcoaches

Marcel Hielkema van werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden denkt dat alleen geld erbij niet gaat helpen. "Wat je ook kan doen is het in dienst nemen van budgetcoaches om mensen te helpen: met dat geld, welke keuzes maak ik?" Het herkennen van financiële problemen bij medewerkers is ook belangrijk volgens Hielkema. "Het herkennen, het gesprek aangaan en dan het juist doorverwijzen naar hulpverlening."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doorgedrongen tot directiekamers

Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn ziet het als een positief iets dat het bewustzijn over dit probleem nu is doorgedrongen in de directiekamers. "Ik hoop dat de ziekenhuisdirecteuren straks aan de CAO-onderhandelingstafel laten zien dat het menens is en dat ze structureel de salarissen verhogen", zegt ze.

FNV vraagt al jarenlang om prijscompensatie, vertelt Merlijn. De salarissen zouden dan evenveel stijgen als de inflatie. "Maar behalve een bedrag in procenten wil FNV ook een bedrag in centen, 100 euro voor de mensen met de laagste inkomens."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie