Achtergrond
BNNVARA

5 cultuurtips voor dit weekend

foto: The Independentfoto: The Independent
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 cultuurtips voor dit weekend

Dat ene concert, een nieuwe pageturner of toch die ene tentoonstelling. In de rubriek 'Het allermooiste' van De Nieuws BV delen prominente Nederlanders uit de kunst- en cultuursector een ervaring die zij op dit moment bestempelen als hét allermooiste. Dit zijn de cultuurtips van deze week.

Literatuur: Het Enige Verhaal - Julian Barnes (Jose van Dijck)

Een heerlijk onderkoeld verhaal over een mislukte relatie. Als je daar meeslepend en dringend over wil schrijven, dan moet je Julian Barnes heten volgens van Dijck. "Julian Barnes laat ons in Het Enige Verhaal voelen hoe mooi de pijn kan zijn. Hoe toeval je eerste liefde kan bepalen en je een leven lang littekens kan bezorgen."

Het Allermooiste - Het Enige Verhaal

Muziek: Bill Frissel - Music IS (Ingmar Heytze)

De solo-cd van Bill Frissel, een Jazzgitarist, Music IS is voor Ingmar het allermooiste. Hij maakte schitterende covers van de Beach Boys en de Beatles. Het mooiste vindt Heytze dat Frissel het niet van duizend noten per minuut hoeft te hebben: "De stiltes zijn net zo mooi." Het mooiste aan de muziek verwoordt hij door Herman van Veen aan te halen over kinderen: "Als je vrolijk bent maken ze je verdrietig, en als je verdrietig bent maken ze je weer vrolijk."

Het Allermooiste - Bill Frissel, Music IS

Film: Wild Wild Country (Peter Plasman)

Voor strafrechtadvocaat Peter Plasman is de Netflix-serie Wild Wild Country een absolute topper voor deze week. Het verhaal gaat over de Bhagwan sekte. Een klein dorpje in Amerika wordt opgeschud door de komst van 80.000 volgelingen van deze Bhagwan commune. De serie vertelt het verhaal van het stadje dat zich verzet tegen de komst van deze sekte, en de bijbehorende 92 Rolls-Royces. Het allermooiste: "Als je klaar bent, ga je zitten en denk je: waar heb ik in godsnaam naar zitten kijken."

Het Allermooiste - Wild Wild Country

Literatuur: Geert Buelens - De Jaren '60 (Lucky Fonz III)

Voor Lucky Fonz III is het duizend pagina's tellende boek De Jaren '60 van Geert Buelens, het allermooiste voor deze week. Is het nu iets om te idealiseren of moeten we het juist wat meer in context plaatsen? Geert Buelens verwoordt in de jaren '60 juist heel goed wat er allemaal gebeurde. Volgens Lucky Fonz is het mooie juist dat hij alle werelddelen per jaar beschrijft en daarin heel netjes blijft. "Het is echt een cultuurgeschiedenis, dat maakt het juist zo fascinerend. Een keertje geen Beatles. De populairste plaat was bijvoorbeeld "The Sound of Music."

Film: The Phantom Thread (Peter Buwalda)

Peter Buwalda gaat vaak naar de film, maar deze keer was hij echt onder de indruk: "Zonder moeite komt The Phantom Thread meteen in mijn top drie." Volgens Buwalda is het feit dat Daniel Day Lewis de hoofdrol speelt een geweldige factor. Day Lewis, winnaar van drie oscars, zou eigenlijk niet meer gaan acteren maar is toch terug. Tot vreugde van Buwalda. "De film is heel erg Brits maar door Amerikanen gemaakt, daar kom je later pas achter maar het werkt geweldig."

Het Allermooiste - A Phantom Thread

Ster advertentie
Ster advertentie