Aan windkracht 9 heeft Helga van Leur niet genoeg
- Nieuws
- Aan windkracht 9 heeft Helga van Leur niet genoeg
Regenbuien en windkracht 9 zijn niet genoeg voor meteoroloog Helga van Leur. Als fervent stormchaser heeft ze een verrassende vakantie in het vooruitzicht. Ze gaat buiten de landsgrenzen jagen op orkanen, vertelt ze in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.
Video niet beschikbaar
Klein detail: de vakantiebestemming is nog onbekend en kan met Japan, Taiwan, de Filipijnen of de Verenigde Staten voorlopig een hoop kanten op. De kans op een orkaan is uiteindelijk allesbepalend. En tja, die laat zich niet zomaar plannen. "Dat is het spannende van deze reis", zegt Eric Terpstra die vanuit zijn bedrijf Extreme Nature Tours de trip organiseert. "In de maand mei komen tornado’s voor, maar orkanen zijn zeldzamer." Afgaand op de laatste voorspellingen hakt hij kort van tevoren de knoop door. En mocht de orkaan niet aan land komen, zit er niets anders op dan de trip cancelen. Van Leur: "Dan gaan we volgend jaar."
Veiligheid
Ondanks de onzekerheid heeft de oud-weervrouw duidelijk voor ogen hoe ze het natuurgeweld het liefst ziet. Ze hoopt op een orkaan die ergens overdag aan land komt in categorie 2 of 3. Eentje die "niet te rampzalig is". Stevige gebouwen in de buurt en de mogelijkheid om snel in hoger gelegen gebied te komen zijn belangrijke voorwaarden", vertelt Van Leur. "Het stroomt binnen no time onder water. Veiligheid gaat voor alles."
Niet voor niets staat de omgeving verkennen, daags voor de orkaan nadert, centraal. Op zoek naar veilige plekken waarachter je goed kan schuilen, zoals een groot gebouw in de Verenigde Staten. "Dat klinkt raar, maar omdat het zo hard waait kan de wind de bocht niet om", zegt Terpstra. "Als je net om de hoek staat is het windstil." Op een meter afstand ervaar je windsnelheden van 200 kilometer per uur. Van Leur: "Kleine takjes zijn dan al de meest dodelijke voorwerpen. Daar moet je niet in de buurt bij willen zijn."
Liefhebbers
Orkaanjagen mag dan niet de meest alledaagse vakantie-activiteit zijn, maar volgens Van Leur zijn er genoeg liefhebbers. "Bijna iedereen die hoort dat ik dit wil gaan doen, wil ook." Terpstra sluit zich hier bij aan. "Het is een enorm vette ervaring. Als je thuiskomt heb je een fantastisch verhaal te vertellen. Iedereen hangt aan je lippen."
Ramptoerisme
Orkanen leggen gebieden vaak in puin en kosten duizenden inwoners het leven. Toch ziet Van Leur zichzelf niet als een ramptoerist: "Ik ga daar niet alleen voor mijn eigen genot heen." Ze wil haar kennis als meteoroloog inzetten en daadwerkelijk mensen helpen. Iets wat ze zelf omschrijft als "het verkleinen van de kwetsbaarheid".