Achtergrond
BNNVARA

Haags Handwerk: 2018 in feiten en cijfers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Haags Handwerk: 2018 in feiten en cijfers

In de laatste week van het politieke jaar maken oud-Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Lea Bouwmeester (PvdA) de balans op. Hoeveel moties en amendementen werden in 2018 ingediend en vervolgens aangenomen?

Haags Handwerk: 2018 in feiten cijfers


Vanaf 9.30 bespreken Gesthuizen en Bouwmeester het 'jaaroverzicht'.

De Tweede Kamer produceert ieder jaar een gigantische hoeveelheid documenten: Kamervragen, moties, notities, amendementen, initiatiefwetsvoorstellen, handelingen en verslagen. Een deel van die databerg is extra interessant omdat het de buitenstaander iets wijzer kan maken over het werk dat daar dagelijks door Kamerleden en hun fracties wordt verricht.

Zo dienen ze jaarlijks een grote hoeveelheid moties en amendementen in, maar hoeveel krijgen ze daadwerkelijk aangenomen? Die vraag stond vandaag centraal in de rubriek Haags Handwerk, in De Nieuws BV.

Versnipperde, verstopte informatie

Het antwoord op die vraag blijkt echter niet zo makkelijk te beantwoorden, want veel informatie staat versnipperd en ook enigszins verstopt op de site van de Tweede Kamer. Op de persoonlijke pagina's is bijvoorbeeld per Kamerlid terug te vinden welke Kamervragen, moties en amendementen werden ingediend en wat daarmee is gebeurd.

Maar wie een compleet jaaroverzicht wil maken, zal die informatie bij elkaar moeten sprokkelen. Daarbij kreeg de redactie hulp van experts van de Open State Foundation.

Tom Kunzler, directeur ad interim van de Open State Foundation: "Om deze data te verkrijgen hebben we met een algoritme alle informatie van de website van de Tweede Kamer moeten plukken. Dit gaat niet vlekkeloos. Zo ontbreekt de partij van oud-Kamerleden, zagen we een aangenomen motie die geen meerderheid had en zijn Kamervragen niet gekoppeld aan de antwoorden. Gelukkig is de Tweede Kamer momenteel bezig met een werkende open data voorziening waardoor dit handwerk in de toekomst hopelijk niet meer nodig is."

Moties in 2018

Kamerleden dienen moties in om de regering te vragen actie te ondernemen of om een conclusie te trekken uit het debat. In 2018 werden in totaal 2957 moties ingediend. Wij telden hierbij moties die in stemming zijn gebracht of die door de regering werden overgenomen. De minister of staatssecretaris ziet dan tijdens het debat al mogelijkheden om een motie over te nemen zonder dat daar eerst over gestemd dient te worden.

De fracties die in 2018 de meeste moties indienden zijn de SP en GroenLinks, al kon GroenLinks vaker rekenen op een minderheid. De moties van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werden verhoudingsgewijs het meest aangenomen. Rond de 90 procent kreeg een meerderheid. Forum voor Democratie was het minst effectief: van de 34 moties die in het overzicht staan, was voor geen enkele motie een meerderheid van de Kamer te porren.


Amendementen in 2018

Volgens de gegevens uit de dataset van de Open State Foundation diende de Tweede Kamer in totaal 256 amendementen in. Wij telden hierbij amendementen die tot 17 december in stemming zijn gebracht. Amenderen is een grondwettelijk recht sinds de grondwetherziening van 1848.Het stelt Kamerleden in staat om wijzigingen aan te brengen in een wetsvoorstel en zo in meer of mindere mate invloed uit te oefenen op het kabinetsbeleid.

Bij begrotingsbehandelingen kunnen Kamerleden via een amendement geld verschuiven op de begroting. Zo lukte het SGP-Kamerlid Chris Stoffer om 38 miljoen euro vrij te spelen voor de fiscale stimulering van asbestsanering. Een mooi resultaat voor een Kamerlid van een minifractie. Opvallend is verder het succes van de ChristenUnie dat 12 van de 12 ingediende amendementen aangenomen zag worden. Ook de andere coalitiepartners kregen een meerderheid voor het overgrote deel van hun amendementen.



Aantallen moties die fracties in 2018 indienden en aandeel in het totaal van 2957 moties. Stand: 17 december 2018.

De ruwe data waarop wij bovenstaande tabellen hebben gebaseerd, is terug te vinden op de website van de Open State Foundation. Iedereen kan daarmee aan de slag om analyses te maken van bijvoorbeeld het stemgedrag van de Tweede Kamer.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie