‘Laat Turkse politici hier gewoon campagne voeren’
- Nieuws
- ‘Laat Turkse politici hier gewoon campagne voeren’
"Het is zeer onwenselijk dat Turkse politici naar Nederland komen om hier campagne te voeren." Dat zegt oud-PvdA-Kamerlid Keklik Yücel in Spraakmakers op NPO Radio 1. Turkije-analist Joost Lagendijk begrijpt niet waarom we er zo moeilijk over doen. Met nog een ruime maand tot de verkiezingen in Turkije, laait die discussie hier weer op. Mogen Turkse politici hier campagne komen voeren, of niet?
Keklik Yücel is uitgesproken tegen. Als Turkse-Nederlander en oud-politicus is ze van mening dat het niet goed is voor de integratie om zo bezig te zijn met de politiek in een land 3000 kilometer verderop. "Als je jong bent en je houdt je zo fanatiek bezig met een verkiezing in een land waar je toekomst niet ligt, dan is dat niet goed."
Wat is nou het probleem?
Joost Lagendijk is het niet eens met Yücel. "Ik snap eigenlijk niet goed waar de angst nou zo groot voor is. We weten dat de Turkse gemeenschap hier verdeeld is, tussen de Erdogan-aanhangers en mensen die daar helemaal niks mee hebben. Als ik kijk naar een land als Frankrijk, daar mag het wel, daar houdt minister een toespraak in een sporthal. En een stad verderop komt de oppositie. Wat is daar nou mis mee? Dat is vrijheid van meningsuiting."
Vorig jaar ontstond er nog grote commotie toen de Turkse-minister van Familiezaken campagne wilde voeren in Nederland voor een referendum in Turkije. Onder andere premier Rutte vond het uit den boze dat Turkse politici een conflict hier komen uitvechten. Uiteindelijk werd de Turkse politica het land uit gezet, zonder dat ze een speech gaf. Dit leidde tot een grote diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije en heftige protesten in onder andere Rotterdam.
‘Hoe bizar wil je het hebben?’
Yücel stoort zich aan die heftige protesten van Turkse-Nederlanders. "Waar is dat goed voor? Mensen die in Nederland roepen dat Erdogan hun president is? Elke werkgever waar een Turkse Nederlander solliciteert, zal daar vervolgens aan denken." Ze wil niet dat Erdogan de middelen voor vrijheid - vrijheid van meningsuiting en van betogen - die we hier hebben, wil gebruiken om dáár een dictatuur zonder die vrijheden in te voeren. "hoe bizar wil je het hebben? Erdogan heeft dan weer zijn podium, kan lekker reuring maken, speelt de sultan en gaat weer met zijn limousine weg."
Ook Lagendijk vindt de protesten in Nederland een slecht teken. "Dat is een groot probleem. Die jongeren op de Erasmusbrug zijn een voorbeeld van niet geslaagde of mislukte integratie." Maar, zo stelt Lagendijk, "die integratie valt of staat niet met een politieke bijeenkomst in een sporthal."
Juist de Turkse oppositie toelaten
Een verbod zou ook betekenen dat de oppositie hier niet welkom is, en ook daar ziet Lagendijk niets in. De oppositie heeft heel wat te winnen in het buitenland. Van de Turken in Nederland die gaan stemmen, stemt 70 procent voor Erdogan. "De oppositie heeft het al zo moeilijk in Turkije. Die zou hier vrij juist campagne kunnen voeren, wat mij betreft. Als ik oppositie zou zijn, dan zou ik nu een grote campagne starten in Duitsland: ‘stem tegen Erdogan’. Maar dan mag het ook niet, omdat ze komen uit een land waar iemand zit – waar zij oppositie tegen voeren – die wij niet mogen."
Yücel: "We moeten het niet normaliseren. We moeten het problematiseren. Met die campagne importeren we namelijk ook de leuzen van Erdogan, de retoriek: iedereen die tegen de AKP is, dat zijn ongelovigen en die mag je met alle middelen bestrijden. Je houdt die leuzen niet tegen, maar wij moeten het debat hier voeren dat dit indruist tegen de democratische waarden die wij hier willen hooghouden, beschermen en versterken."
Erdogan begint zondag zijn campagne om de stem van Europese Turken te winnen met een bezoek aan Bosnië. Het is nog niet duidelijk of Turkse politici ook naar Nederland willen komen om campagne te voeren.