Achtergrond
BNNVARA

'Hopelijk gaat de zaak Cyntoia Brown iets veranderen aan het rechtssysteem in de VS'

foto: Screenshotfoto: Screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hopelijk gaat de zaak Cyntoia Brown iets veranderen aan het rechtssysteem in de VS'

De Amerikaanse Cyntoia Brown werd op haar 16e veroordeeld tot een gevangenisstraf van 60 jaar. Pas op haar 67ste zou ze kans maken op een vroegtijdige vrijlating, maar de gouverneur van Tennessee heeft haar deze week gratie verleend. Wat betekent dit voor andere 'Cyntoia Browns' in Amerika? Daarover gaat het in De Nieuws BV.

In 2011 verscheen er al een documentaire over Cyntoia Brown, die op haar zestiende al een hoop had meegemaakt. Haar vader was niet in beeld en haar moeder was zwaar verslaafd en zou veel alcohol hebben gedronken toen ze zwanger van haar was. Ook was Brown tegen die tijd al meerdere keren mishandeld, verkracht en kwam ze in handen van een pooier.

Veroordeeld voor moord

Ze werd opgepikt door de 43-jarige vastgoedhandelaar Johnny Allen, die haar mee naar huis nam. In dat huis waren vele wapens aanwezig en volgens Browns verklaring was ze bang dat Allen haar iets aan zou doen. Ze schoot hem daarom dood en ging er met een deel van zijn geld en wapens vandoor. De jury geloofde niet in haar verklaring dat het zelfverdediging zou zijn en ze werd veroordeeld voor moord.

Meerdere beroemdheden, zoals Kim Kardashian en Rihanna, sprongen voor haar in de bres. De gouverneur Bill Haslam heeft haar nu gratie verleend, wat niet betekent dat ze al direct op vrije voeten is. Ze komt pas in augustus vrij, dan heeft ze 15 jaar van haar straf erop zitten. Ze blijft dan nog 10 jaar onder toezicht.

"Wet moet worden veranderd"

Een van de advocaten van Brown hoopt dat deze gratie ervoor zorgt dat het land wakker wordt geschud en dat de wetten worden veranderd. Volgens hem zouden jongeren in de VS niet meer levenslang terecht moeten komen in een gevangenis tussen volwassen.

De Nederlandse advocaat Esther Vroegh hoopt dat deze gratie een stap in de goede richting is. Bijvoorbeeld naar maatwerk zoals wij dat in Nederland kennen. "In Nederland hebben we het echte jeugdstrafrecht, voor kinderen van 12 tot 18 en daarna hebben we zelfs nog het adolescentenstrafrecht voor mensen tussen 16 en 23 jaar."

Volgens Jeroen Langelaar, journalist en kenner van het Amerikaans strafrecht, zitten er nog veel jonge mensen vast in de VS. "Daarbij is de grootste vraag, kun je iemand van 16 levenslang opsluiten en daarmee zeggen: wij hebben geen vertrouwen meer in jou." En die vraag is volgens Langelaar met de zaak Cyntoia Brown weer op de agenda gezet.

Veel jongeren zwaar gestraft in de VS

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie