Achtergrond
KRO-NCRV

'We moeten leren van de fouten van Blok'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten leren van de fouten van Blok'

De uitspraken van minister Blok over de multiculturele samenleving doen nog steeds stof opwaaien. Zo vragen de Amsterdamse fractieleiders om zijn aftreden. Strafpleiter Natacha Harlequin is vandaag te gast bij Spraakmakers en is het daar niet mee eens. Volgens haar zijn de uitspraken van Blok te wijten aan te weinig kennis van de multiculturele samenleving, een probleem waar ze als advocaat ook regelmatig tegenaan loopt.

Video niet beschikbaar

Failed state

Blok's uitspraak dat Suriname een 'failed state' is, vindt Harlequin dom, arrogant en misplaatst. "Hij heeft het ook over de ‘opdeling’ van Suriname. En daar viel ik over. Je moet het hebben over een indeling, die is ontstaan door de slavernij en de periode daarna." Ze vervolgt: "Ik heb het idee dat hij die kennis niet heeft."

Blok heeft gezegd dat hij te scherpe bewoordingen heeft gebruikt. Dat is niet voldoende, volgens Harlequin "Wat hij gezegd heeft is feitelijk onjuist. Suriname is juist een voorbeeld van een multiculturele samenleving die geslaagd is. Dát had hij moeten zeggen. En als hij het anders bedoeld had, dan had hij dat moeten zeggen."

Gebrek aan kennis

Toch is Harlequin het niet eens met de linkse fractievoorzitters, die vinden dat Blok zou moeten aftreden. Volgens hen is hij niet iemand die ons land zou moeten vertegenwoordigen. "Dat is zo makkelijk om te zeggen", vindt de strafpleiter. "Ik begrijp wat ze zeggen, maar als Blok aftreedt, komt er weer iemand anders die dezelfde kennis – of hetzelfde gebrek aan kennis – heeft. Wat in ieder geval een verrijking is, is dat Blok het zegt. Vanuit daar moet je verder kijken."

Zo moeten we dit tumult gebruiken om in overleg te gaan, zegt Harlequin. "Mijn moeder was geschiedenisdocent en ik heb van haar les gehad. Zij heeft een eigen geschiedenisboek gemaakt, waarin ook alles over Suriname, Turkije en de Molukken voorbij kwam." Volgens Harlequin is daar in het Nederlandse curriculum te weinig aandacht voor. "En dát dient te veranderen."

Een beduidend blanke wereld

Harlequin wijt de uitspraken van Blok aan een gebrek aan kennis. Tijdens haar werk als strafpleiter loopt ze hier ook regelmatig tegenaan, deelt ze. Hoewel er volgens haar steeds meer bruine advocaten zijn, blijft het "een beduidend blanke wereld."

Zo komt het regelmatig voor dat Harlequin moet ingrijpen als een rechter de lichaamstaal van een niet-blanke verdachte onterecht als geagiteerd interpreteert. Of wordt Harlequin zelf aangezien voor de verdachte of de tolk, terwijl ze haar toga al over haar arm heeft hangen. Toch blijft ze rustig: "Het heeft geen zin om boos te worden of ruzie te maken", legt ze uit. "Ik zeg dan simpelweg: vandaag ben ik niet de tolk, maar de advocaat. Dan heb ik mijn punt gemaakt."

Rechter weet niks van haarstukjes

"Als advocaat moet je ervoor zorgen dat je kan verbinden", vervolgt Harlequin. "Je moet iets kunnen duiden over jouw cliënt en zijn of haar achtergrond." Ze noemt een voorbeeld van vorige week, toen het tijdens een zitting ging over haar en haarstukjes. "De kennis en met name het gebrek aan kennis was opvallend", aldus de strafpleiter.

"Ik heb tegen de rechter gezegd dat we maar even een pauze moesten nemen zodat ze het kon uitzoeken", vertelt ze. "Toen kwam ze erachter dat het helemaal niet hoeft te bloeden als een haarstukje eraf getrokken wordt. Ik moest heel erg lachen. Maar gelukkig stond ze er wel voor open en gaf ze toe dat ze er niets van wist."

Ster advertentie
Ster advertentie