Achtergrond
BNNVARA

Minister Blok had nooit akkoord mogen sluiten met Venezolaanse folteraar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Blok had nooit akkoord mogen sluiten met Venezolaanse folteraar

Tareck El Aissami, de Venezolaanse vicepresident, maakte zich volgens de Europese Unie schuldig aan martelingen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken wist dat al vóórdat hij een akkoord sloot over het opheffen van grensblokkades. Dat toont ZEMBLA aan in de uitzending van vanavond. Daarover praten ZEMBLA journalist Edwin Otten en GroenLinks Kamerlid Bram van Ojik in De Nieuws BV.

Notulen in handen van ZEMBLA

De EU heeft op 25 juni sancties ingesteld tegen El Aissami. Blok wist vóórdat hij het akkoord sloot in Venezuela, dat de EU sancties zou instellen. Dat blijkt uit notulen die ZEMBLA in handen heeft van het overleg dat Blok afgelopen 5 april op Curaçao had met de premiers van Curaçao en Aruba.

"Waarschijnlijk volgt uitbreiding van de EU persoonsgerichte sancties na de verkiezingen", zegt hij daar. Uiteindelijk stelt de EU twee maanden later sancties in tegen onder anderen El Aissami.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grensblokkade Venezuela

Begin dit jaar sluit Venezuela de grenzen met Aruba en Curaçao. Omdat er vanuit Venezuela goud en koper naar de eilanden zou worden gesmokkeld. Aruba en Curaçao kunnen de vele Venezolanen, die vanwege honger of vrees voor hun leven naar de eilanden zijn gevlucht, door de grensblokkade niet meer naar Venezuela terugsturen.

Minister Blok reist daarop in april dit jaar naar Venezuela. Hij gaat dus ondanks dat hij op de hoogte is van de uitbreiding van de EU sancties, in Caracas de onderhandelingen aan met vicepresident Tareck El Aissami, met als resultaat dat de grens tussen Venezuela en de eilanden weer open gaat.

Quote

Dat is wel een schoolvoorbeeld van dubbelhartige buitenlandse politiek zou ik zeggen.

Bram van Ojik

Schoolvoorbeeld van dubbelhartige buitenlandse politiek

Van Ojik is van plan om de informatie van ZEMBLA nog eens onder de aandacht te brengen van minister Blok: "Want ik geloof dat het heel dubbelhartig is. Want je sluit een akkoord over het terugsturen van vluchtelingen. Internationale verdragen verplichten je om geen mensen terug te sturen die niet veilig zijn, die mensen moet je opvangen."

Van Ojik: "Maar je sluit zo'n akkoord met iemand waarvan je weet, en wist op dat moment, dat hij sancties aan zijn broek krijgt omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan marteling. Dat is wel een schoolvoorbeeld van dubbelhartige buitenlandse politiek zou ik zeggen."

Dit is opvang in de regio

Dus vluchtelingen kunnen eigenlijk niet worden teruggestuurd omdat het onveilig is in Venezuela. "Waar het uiteindelijk om gaat is dat we vinden dat mensen die in één van de koningkrijkslanden bescherming zoeken, omdat ze een wreed regime ontvluchten, moeten worden opgevangen."

Van Ojik: "We hebben in Nederland altijd de mond vol van opvang in de regio. Nou, ik zou zeggen, dit is nou opvang in de regio. Curaçao is de regio van Venezuela. En Nederland moet helpen. We hebben het Koninkrijk Statuut wat ons verplicht om de mensenrechten in het koninkrijk gezamenlijk te waarborgen en dit hoort daarbij."

Quote

Dan kun je je eigenlijk niet permitteren om met zo iemand een deal te sluiten waar ook het terugsturen van vluchtelingen onderdeel van uitmaakt

Bram van Ojik

'Dit had niet mogen gebeuren'

De deal heeft minister Blok gesloten toen hij al wist dat de vicepresident marteling ten laste zou worden gelegd, "dan kun je je eigenlijk niet permitteren om met zo iemand een deal te sluiten waar ook het terugsturen van vluchtelingen onderdeel van uitmaakt", zegt Van Ojik. "Die twee dingen zijn volledig strijdig met elkaar, zou ik zeggen dus dat had ook niet mogen gebeuren."

Zembla

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie