Eenzame jongeren op Twitter: 'Ik ben bang dat ik uiteindelijk niemand overhoud'
- Nieuws
- Eenzame jongeren op Twitter: 'Ik ben bang dat ik uiteindelijk niemand overhoud'
"Ik zit elke dag alleen. Waar vind ik een sociaal leven?" Deze noodkreet van Nadi op Twitter ontketende een storm aan reacties en contacten voor haar en vele anderen. Onder #eenzamejongeren en #maatjegezocht ontstond een Facebookgroep waar (eenzame) jongeren met elkaar in contact komen. Initiatiefneemster Nadi van de Watering, Bryan Vreijsen en maatje Yuki Hochgemuth vertellen erover in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Tussen de 3 en 10 procent van de jongeren heeft last heeft van chronische eenzaamheid. In navolging van Nadi's bericht bleken dus ook talloze jongeren deze gevoelens van eenzaamheid te delen. Het wierp gelijk zijn vruchten af; waar Nadi dacht dat niemand het zou lezen begon de tweet een eigen leven te leiden en stroomden de reacties binnen. Ze bedacht de hashtag 'eenzame jongeren' en het werd een trending topic.
Een overvolle inbox
Ook Bryan zag op Twitter dat de hashtag eenzame jongeren en maatje gezocht massaal gedeeld werden. Vervolgens deed hij ook mee. Bryan: "Ik dacht ik gooi ook maar iets online en wie weet dat ik één of twee reacties van mensen krijg, maar ik had ook niet verwacht dat het zou opblazen. Inmiddels is het al meer dan 200 keer geretweet en is het moeilijk allemaal bij te houden."
Bryan: "Op mijn werk heb ik altijd aanspraak, dus ik zit in een andere situatie dan Nadi. In de supermarkt heb ik heel veel aanspraak van klanten. Dan hoor je ook mensen praten wat ze allemaal hebben gedaan, dan voel je je naar want ik denk, ik kom straks thuis en dan ga ik maar een avondje lopen gamen. Voor de rest heb ik ook niets om te doen."
Hij voelt zich al jaren eenzaam, maar het werd erger toen Bryans vader overleed in 2013: "Ik had goede steun aan hem. Toen dat wegviel was dat een beetje gebarsten zeg maar." Maar nu stroomt zijn Instagram, Facebook en Twitter inbox vol met berichten en heeft hij al vijf keer afgesproken: "En ik heb de komende weken nog meer afspraken staan. Ik ben het niet gewend, ik moet nu plannen wat ik ga doen."
#eenzamejongeren
Yuki volgde ook de #eenzamejongeren en besloot actie te ondernemen. Yuki: "Ik heb het gevoel dat we dat in principe met zijn allen makkelijk op zouden kunnen lossen. Ik zag al die berichten en ik heb zelf wel best een goed sociaal netwerk en ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Dus als ik op die manier hen een sociaal aanspreekpunt of vriendschap kan bieden, lijkt het mij een win-winsituatie."
Moeilijk om contacten te onderhouden
Het is natuurlijk heel goed dat jongeren elkaar ontmoeten. Maar, in sommige gevallen komt eenzaamheid ook voort uit dat jongeren niet zo goed weten hoe je gemakkelijk een gesprek voert, hoe je een vriendschap in stand houdt. Bryan: "Ik herken dat wel in mijn eigen diagnose ADD, omdat er zoveel prikkels op mij afkomen. Mijn hoofd roept dan al 100 vragen op. Dat maakt het ook wel moeilijk om die contacten voor langere tijd aan te houden."
Bryan: "Hoe het overkomt op mijn Twitter nu, ik heb opeens honderden vrienden en contacten, maar voelt niet altijd zo. Het is voor mij ook moeilijk om die contacten te onderhouden. Ik ben bang dat ik door mijn verhaal ook weer mensen afschrik en uiteindelijk niemand overhoud. Dus het is nog steeds maar kijken hoe het gaat. Als de hype is afgelopen en ik één of twee mensen overhoud vind ik het ook goed."
'Er moet echt iets gedaan worden'
Volgens Bryan moeten er meer initiatieven komen, bijvoorbeeld vanuit de gemeente, om eenzame jongeren te begeleiden: "Dat ze de stappen gaan ondernemen. Er moet wel echt meer gebeuren vind ik. Het moet niet zo zijn dat het nou trending is, dat het nu ineens loopt en dat het dan in een maand weer helemaal stil valt en dat dan weer die mensen alleen thuiszitten. Er moet echt iets gedaan worden."
Nadi heeft inmiddels ook contact met de gemeente naar aanleiding van haar tweet.