Achtergrond
KRO-NCRV

Zwangerschapsdiscriminatie: 'Mijn baas zei dat ik hem erin geluisd had'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwangerschapsdiscriminatie: 'Mijn baas zei dat ik hem erin geluisd had'

Je loopt een promotie mis, krijgt geen contractverlening of een werkgever neemt je niet aan met je dikke buik. Het is moeilijk te herkennen en te bewijzen, maar zwangerschapsdiscriminatie komt nog veel voor in Nederland, zegt Felicia van Andel van WomenInc. En dat moet veranderen, stelt ze bij Spraakmakers.

Zwangerschapsdiscriminatie

Vier op de tien vrouwen meldt dat ze op hun werk of in hun zoektocht naar werk benadeeld worden vanwege een zwangerschap of een pasgeboren kind. Dit concludeerde het College voor de Rechten van de Mens in een onderzoek naar zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt in 2020.

Volgens Felicia van Andel is zwangerschapsdiscriminatie in de praktijk lastig te herkennen. Want hoe toon je aan dat je die loonsverhoging misloopt omdat je zwanger bent, of om andere budgettaire redenen? "We moeten af van het idee dat je als zwangere werknemer lastig bent”, zegt Van Andel.

Quote

We moeten af van het idee dat je als zwangere werknemer lastig bent

Contractverlenging

Presentator Rowan Blijd (KRO-NCRV) herkent dit. Ze maakte een YouTube-serie over zwangerschapsdiscriminatie, maar vond het zelf ook lastig om eerlijk te zijn over haar zwangerschap toen een contractverlening op het spel stond. "Ik was bang dat ik anders beoordeeld zou worden. Het hoort niet mee te wegen, maar ik was bang dat het toch zou meewegen."

Op advies van de beroepsvereniging besloot ze haar zwangerschap tot na het tekenen van het contract voor zich te houden. "Ook al hoeft het wettelijk niet, je gevoel werkt anders", zegt Blijd. Naar eigen zeggen viel er een "last van haar schouders" toen ze het haar werkgever vertelde.

Een luisteraar reageerde tijdens de uitzending via de NPO Radio 1-app dat haar werkgever zei dat ze hem erin had geluisd toen ze hem pas na het tekenen van het contract vertelde over de zwangerschap.

Gelijke behandeling

Het is al jaren bij wet geregeld dat zwangere vrouwen niet anders behandeld mogen worden op de werkvloer, maar volgens Van Andel zijn veel werkgevers (en vrouwen) niet op de hoogte van hun rechten en plichten. "Fix te system not the women, zeggen wij dan altijd", aldus Van Andel.

Daarom is ze blij met het actieplan dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag heeft gepresenteerd om arbeids- en zwangerschapsdiscriminatie aan te pakken. En vooral op het gebied van voorlichting en bewustwording is veel te winnen.

Bewustwording en voorlichting

Naast werkgevers en wetgeving moet er ook meer maatschappelijke bewustwording komen, want zwangerschapsdiscriminatie zou volgens beiden niet alleen een vrouwenzaak moeten zijn. Van Andel: "Het verruimen van het partnerverlof zijn bijvoorbeeld veranderingen die helpen om mannen en vrouwen meer gelijk te trekken."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie