Achtergrond
KRO-NCRV

Johan Cruijff ArenA is een hi-tech proeftuin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Cruijff ArenA is een hi-tech proeftuin

"De wereld verandert, alles wordt digitaal", zegt Henk van Raan, directeur van de Johan Cruijff ArenA. Zo ook het voetbalstadion. Vanavond zal Ajax zijn eerste officiële wedstrijd van het seizoen spelen tegen het Oostenrijkse Sturm Graz. En dat gebeurt op een gloednieuwe grasmat, geheel uitgerust met sensoren. Ook de bezoekers van de ArenA kunnen binnenkort genieten van hi-tech innovaties, vertelt Van Raan bij Spraakmakers.

Niet zomaar een grasmat

De nieuwe grasmat is niet zomaar een grasmat, volgens Van Raan. "Wij denken dat we met deze nieuwe grasmat een nieuwe trend zetten", vertelt hij. "De grasmat in de ArenA hebben we sinds enkele jaren helemaal uitgevoerd met sensoren. Daardoor weten we precies hoe het gras zich voelt."

De mat bestaat uit natuurgras dat met kunstgrasvezels is versterkt. Volgens Van Raan speelt elke topclub op zo’n mat. "Maar in plaats van dat je de mat installeert en vervolgens de grassprieten injecteert, hebben wij een nieuwe methode gevonden. We kweken de mat zelf en hebben een manier gevonden om de sensoren in de ontwikkeling van de grasmat mee te nemen."

Daarnaast wordt er elke dag een bioscan van de grasmat gemaakt. "Zo kunnen we de hoeveelheid meten, maar ook de activiteit van de plant", vertelt Van Raan. "Dat is heel belangrijk, want daardoor kunnen we zien of ze licht omzetten in suikers en groeien of dat ze stilstaan. Met precisie onderhoud kunnen we ze dan meer of minder licht en voeding geven."

5G-internet in de ArenA

Ook gaat de Johan Cruijff ArenA beginnen met een 5G-experiment. "Er zijn soms honderd duizend mensen in het gebied waar wij zitten. Dat is best een zorg in zo’n kleine omgeving", legt Van Raan uit. "Om dat in goede banen te leiden, maak je gebruik van allerlei communicatiemiddelen zoals telefoons, portofoons en camera’s. Maar die zijn niet aan elkaar gelinkt en daar zit een vertraging in."

"Met 5G zijn we in staat om alle signalen in één kanaal te stoppen", vervolgt hij. "Dat betekent dat, als iemand in het publiek onwel wordt en hulp nodig heeft, dat direct te detecteren is. De hulpdiensten hebben dan toegang tot spraak én beelden tegelijk, waardoor ze veel sneller ter plekke kunnen zijn."

Ook is het 5G-netwerk voor de bezoekers van de ArenA interessant. "We zijn aan het kijken wat deze technologie voor de bezoekers van onze evenementen kan betekenen. We zijn nu bezig met een methode waarmee mensen op hun mobiele telefoon de beelden van de wedstrijd real-time kunnen manipuleren." Het idee erachter? "We hebben in Nederland zeventien miljoen mensen die een mening hebben over voetbal. Dat zijn zeventien miljoen coaches, daar moeten we gebruik van maken."

Ster advertentie
Ster advertentie