Dader steekpartij Den Haag: Verwarde man of terrorist?
- Nieuws
- Dader steekpartij Den Haag: Verwarde man of terrorist?
Was de dader van de steekpartij in Den Haag afgelopen zaterdag een verwarde man of toch een terrorist? De politie bracht heel snel naar buiten dat het om een verwarde man zou gaan. De burgemeester was ook stellig: de man kwam niet voor op terreurlijsten. Omstanders dachten iets heel anders. Een man met een baard die mensen de keel wil afsnijden en Allah Akbar roept... Dat is toch een terrorist?
Video niet beschikbaar
Onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg roept op tot terughoudendheid totdat alle feiten bekend zijn. "Je ziet altijd dat als zoiets gebeurt er een mechanisme in werking treedt", zei ze in het Mediaforum van Spraakmakers. "Op het moment dat het een man is met een gebreid mutsje en een baard dan moet het wel een terrorist zijn."
Onwel
Er worden al conclusies getrokken terwijl we te weinig weten, vindt ook Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen: "Als je meedoet met suggesties en dingen roepen, dan krijg je een grote chaos." Ockhuysen noemt als voorbeeld een incident in Amsterdam waarbij een man met een moslimachtergrond vorig jaar op een groep toeristen inreed. Er werd meteen van een aanslag gesproken, maar uit politieonderzoek bleek dat de man onwel werd en de macht over het stuur verloor. Maar nog steeds zingt het verhaal rond dat het om een aanslag ging.
Verwarde terrorist
"Speculeren is heel gevaarlijk in dit soort kwesties", zegt de hoofdredacteur. "We weten nu dat het een Syriër is, een asielzoeker, dat er allerlei ingrediënten zijn die het voor veel mensen aantrekkelijk maakt om meteen maar een conclusie te trekken. Meteen roepen dat het een terrorist is maakt het ingewikkeld. We moeten het bij de feiten houden."
Verwarde man óf terrorist? Waarom ‘of’? Advocaat André Seebregts vindt dat het ene het andere niet uitsluit. "Wij staan best veel terrorismeverdachten bij en dan zie je vaak psychische klachten", zei hij in Spraakmakers.
Geen conclusies
Maar of de vraag of de media hier überhaupt over moeten berichten is Ockhuysen duidelijk: "Het is je journalistieke taak om te duiden wat is het voor type het is, maar je moet geen conclusies trekken."
En daarbij is het ook riskant om feiten te interpreteren. Nikki Sterkenburg: "Als je vertelt dat hij Arabische muziek draait weet je niet of het islamitische lofliederen zijn of Syrische muziek die hij gewoon leuk vindt. Dan weet je nog niets."