Achtergrond
KRO-NCRV

De Afghaanse vluchtelinge Mohadese wil niet terug: 'Ik word daar niet als mens gezien'

foto: Spraakmakersfoto: Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. De Afghaanse vluchtelinge Mohadese wil niet terug: 'Ik word daar niet als mens gezien'

De Afghaanse vluchtelinge Mohadese Moradi maakt zich ernstige zorgen over haar situatie. Ze vluchtte zeven jaar geleden en voelt zich nu helemaal Nederlands. Ze dreigt terug gestuurd te worden, maar daar is het nog steeds niet veilig. Daarbij maakt Moradi zich extra zorgen als verwesterde vrouw. Ze was te gast in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Ook aan tafel zaten schrijver en docent Harry Starren, en Jan van der Werff, directeur van Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. Van der Werff: "Waar wij ons ontzettend veel zorgen over maken is de veiligheid van de mensen die teruggaan. Wij zijn zeer overtuigd dat je geen mensen moet terugsturen. Afghanistan is de afgelopen jaren van de zevende naar de tweede plaats gestegen als meest onveilige land in de wereld."

'Wees menselijk, Rutte'

Harry Starren vond het vooral vreemd dat vluchtelingen teruggestuurd kunnen worden, terwijl het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlandse burgers afraadt naar Afghanistan te gaan. "Dat is het vreemde hè? Dat je eigenlijk zegt: het is niet veilig. Dan houdt eigenlijk moreel je verhaal op. Dan hoor je natuurlijk niet te zeggen: maar voor mensen - en ik vermoed met een andere kleur, ik zeg het maar - daar kan het wel voor."

Starren vervolgt: "Ik vermoed dus eigenlijk dat er motieven zijn die veel meer te maken hebben met weerzin en weerstand tegen vluchtelingen, en de ambitie daar zo snel mogelijk van af te zijn. En het past volgens mij een overheid en leiders niet om daarin mee te gaan, terwijl je evident je eigen broer of zus - of sterker nog je achternicht - er niet naar toe zou sturen. Als we een beetje menselijk zijn dan doe je dat soort dingen niet, Mark Rutte."

Derde Wereldoorlog

Ghislaine Plag speelde tegenover Moradi de advocaat van de duivel: "Je komt er oorspronkelijk wel vandaan, dus het is jammer dat het heel onveilig is, maar…" Dat snapt Moradi, maar ze heeft Afghanistan inmiddels ver achter zich gelaten. "Ik ben er wel geboren, maar dat betekent niet dat ik daar moet leven. Ik voel me hier alsof ik in mijn eigen land ben. Hier hoor ik te zijn, ik weet bijna niks meer in Afghanistan."

In het geval van bijvoorbeeld homoseksuele vluchtelingen is de kans groter dat ze niet terug hoeven, omdat er aantoonbaar bewijs is dat ze in hun landen gevaar lopen. Dat is nog niet het geval bij vluchtelingen die zeggen ‘te verwesterd’ te zijn om terug te gaan. Van de Werff: "Ik denk niet dat het in alle gevallen een argument zal zijn, maar in het geval van Afghanistan lijkt het me buiten discussie dat het wel een argument is, als je ziet hoe daar omgegaan wordt met vrouwen die opstaan en hun recht claimen.

Wat zou Moradi overkomen? Ze heeft nog wel familie in Afghanistan, maar dat is voor haar juist een reden om níet terug te gaan. Ze wil op haar eigen benen staan. "Dat mag niet in Afghanistan, je mag als vrouw niet zelfstandig zijn", vertelt ze in Spraakmakers. "Je moet altijd leunen op een man, en dat wil ik niet. Ik kan me niet voorstellen dat ik terug naar m’n familie zou gaan. Dan wordt het de Derde Wereldoorlog."

AZC

"Het is sowieso onveilig, voor iedereen maar voor vrouwen nog meer", vervolgt ze. "Vrouwen worden niet als mensen gezien. En voor jonge meisjes is het erger omdat ze zich hier aanpassen aan de Nederlandse cultuur, en dan moeten ze terug. Als je eigen gezin je niet kan accepteren, hoe kan de maatschappij je dan accepteren? Dat kan gewoon niet."

Deze week zou Moradi van de Raad van State te horen krijgen of ze wel of niet terug moet, maar die beslissing is met zes weken uitgesteld. Momenteel verblijft ze in een AZC in Harderwijk. Ze wil in Nederland een verpleegkundige worden, maar zoekt een sponsor die haar kan helpen naar school te gaan. We kregen veel reacties op Moradi's verhaal. Als je ook in contact wil komen met Mohadese Moradi, kun je ons een bericht sturen op spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie