Achtergrond
KRO-NCRV

Hoeveel wilde zoogdieren wonen er in Nederland?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel wilde zoogdieren wonen er in Nederland?

In Spraakmakers mag de hoofdgast iedere dag een vraag stellen die uitgezocht wordt door een van onze verslaggevers. Matthea de Jong is directeur van de Tolhuistuin in Amsterdam en zij liet haar kinderen thuis een vraag verzinnen. Haar zoon wilde graag weten hoeveel zoogdieren er eigenlijk in ons land leven.

3,7 miljard muizen

Emile Prins is curator bij de GaiaZOO in Kerkrade. Hij vertelt dat er naar schatting alleen al 3,7 miljard muizen in Nederland leven. De vraag hoeveel individuele zoogdieren er leven, is daarom volgens hem minder interessant en veelzeggend dan hoeveel soorten er zijn.

Zoogdieren toegenomen

En verrassend genoeg gaat het met die soorten een stuk beter dan een aantal jaar geleden. "Op dit moment zijn er 106 soorten zoogdieren in Nederland", zegt Prins. "Een goed nieuwspuntje: het aantal zoogdieren is sinds 1995 zelfs toegenomen met 45 procent."

Die enorme toename is volgens hem te danken aan het feit dat we de natuur veel beter beschermen dan vroeger. We zaten dan ook wel op een dieptepunt de afgelopen 100 jaar. "We zien zelfs soorten terugkeren zoals de wolf en de Europese otter."

Wilde hamster

Het beestje dat in Limburg symbool is komen te staan voor soortenbescherming is de korenwolf. Anders dan de naam doet vermoeden, gaat het hier om een hamster. Er zijn de afgelopen jaren heel veel acties geweest om het beestje te beschermen, want veel zijn het er niet meer. "We praten dan over en paar honderden, maar dat zijn niet de aantallen die je zou willen hebben."

Waarom is het toch belangrijk om zo’n klein beestje als de korenwolf te beschermen? "Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk soorten beschermen. Hoe beter en gezonder die natuur is, hoe beter dat ook voor onszelf is."

Als we iets verder uitzoomen naar de biodiversiteit maakt Prins zich meer zorgen. "Dat is echt heel erg afgenomen. En dat heeft ook effect op de zoogdieren."

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie