Nederland verliest rap haar biodiversiteit: 'We moeten aan het werk'
- Nieuws
- Nederland verliest rap haar biodiversiteit: 'We moeten aan het werk'
Dieren- en plantensoorten hebben het zwaar in Nederland, blijkt uit onderzoek van Naturalis, hét onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. Ons land scoort een onvoldoende op waterkwaliteit en is Europees koploper in verdwenen en bedreigde dieren- en plantensoorten. "We hebben de overheid knetterhard nodig en het gebeurt gewoon niet. Dat is al jarenlang zo", zegt Louise Vet, emeritus-hoogleraar Ecologie aan de Universiteit van Wageningen, bij Spraakmakers.
Stand.nl: 'We moeten zélf aan de slag met het verbeteren van de biodiversiteit'
Video niet beschikbaar
Vet vertelt dat Nederland de "slechtste" in Europa is als het gaat om "behoud en herstel van biodiversiteit." Tegelijkertijd zijn er goede voorbeelden van hoe bepaalde projecten ervoor kunnen zorgen dat de natuur weer haar gang kan gaan, zoals het programma Ruimte voor de Rivier. "In het kielzog daarvan zagen we natuurherstel en zagen we vogels terugkomen. We moeten het willen om die condities beter te maken."
Stikstof
De emeritus-hoogleraar stelt dat zeker 10 procent van Nederland natuurinclusiever gemaakt moet worden. "Stikstof is een heel belangrijke factor in het verlies van biodiversiteit. Bepaalde planten doen het lekker en de rest wordt onderdrukt", zegt Vet.
Bovendien zouden de tegeltuinen verleden tijd moeten worden. "Groen helpt in water vasthouden en koeling in de stad. Het is graden lager als je het niet betegeld hebt", vertelt Vet. "In feite maak je het jezelf heel moeilijk in tijden van enorme droogte en oververhitting en ongelooflijke regenbuien. Dat doet de natuur allemaal gratis en voor niets voor jou, je moet het wel de ruimte geven."
Boeren hebben ook profijt van meer biodiversiteit, vertelt Vet. "Zo voorkomen ze ziektes in hun planten. De natuur zorgt er ook voor dat ze minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Biodiversiteit is de basis voor al het leven op deze planeet. We moeten aan het werk."
'Iets minder tuinieren'
Tuinontwerper Nienke Plantinga stuurt ook aan op biodiversiteit. "Hou het zo natuurlijk mogelijk. Maai niet alles in het gras af, maar laat de madeliefjes en de paardenbloem staan. Iets minder tuinieren. Dan gaat de bodem leven en kunnen de insecten er beter leven."
Marit van Ekelenburg begon een Instagram-pagina met foto's van insecten, omdat ze doorkreeg hoe "prachtig en kleurrijk" ze zijn. "Die fascinatie haalde alle gruwel en angst die ik had volledig weg." Beller John van der Zeeuw heeft alleen een balkon, maar wel planten. "Bijen, vliegen en vlinders komen erop af, ook al hebben we weinig ruimte."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!