Achtergrond
BNNVARA

'Er moet 1 nationale kickboksbond komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er moet 1 nationale kickboksbond komen'

Vier kickboksers, onder wie Badr Hari en Hesdy Gerges, zijn positief getest op het gebruik van doping. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Dit had voorkomen kunnen worden als de kickbokswereld niet zo versnipperd zou zijn, vertelt coach Thom Harinck in De Nieuws BV.

In principe hangt de sporters een schorsing van maximaal 4 jaar boven het hoofd. In principe want Glory (waar o.a. Badr Hari een contract heeft) kan met de straffen van Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) doen wat ze wil. Die kan het dus ook gewoon naast zich neer leggen.

Glory is namelijk geen nationale sportbond, maar een evenementenorganisatie. En Glory zet Badr Hari niet graag aan de kant. Want ondanks, of misschien wel dankzij alle ophef die er vaak rond hem is, blijft hij een enorme publiekstrekker.

Geloofwaardigheid Glory op het spel

Als Glory een aangepaste straf gaat bedenken voor Badr Hari, dan verliezen ze wel al hun geloofwaardigheid, volgens Thom Harinck. Harinck wordt gezien als één van de grondleggers van het kickboksen in Nederland en hij trainde jarenlang vele topsporters, onder wie ook Badr Hari en Hesdy Gerges.

Harinck was wel verbaasd over het nieuws rondom het dopinggebruik, zeker van Gerges. "Hij is echt een gezondheidsfreak, die echt die troep niet in zijn lichaam wil hebben." Op zijn Instagrampagina reageerde Gerges op de beschuldigingen.

Kickboksen geen schone sport

Volgens de dopingautoriteit heeft kickboksen, net als veel andere sporten, wel een dopingprobleem. "Het is zeker geen schone sport te noemen", zei de voorzitter van de dopingautoriteit Herman Ram in de uitzending van Nieuwsuur.

Een aantal jaar geleden zei oud-kampioen Remy Bonjasky in een uitzending van Spuiten en Slikken dat volgens hem zo'n 80 á 90 procent van de kickbokswereld doping gebruikt. Volgens Harinck is dit absurd en absoluut niet waar, het zou volgens hem eerder andersom zijn "misschien dat 20% gebruikt, dat zou nog te veel zijn, want het mag gewoon niet."

12 bondjes rommelen maar wat aan

Volgens Harinck is het probleem in de kickbokswereld dat er geen nationale bond is. "Er zijn nu 12 bondjes en die rommelen maar aan en nu hebben ze zogenaamd de vechtsportautoriteit er overheen gegooid, maar dat is een papieren tijger." Harinck denkt dat er nauwelijks gecontroleerd wordt, "Glory heeft op een gegeven moment gezegd dat ze dopingcontrole wilden invoeren, dat moet je ze wel toegeven. Ze hadden alleen nooit gedacht dat hun paradepaardje Badr positief zou worden bevonden."

De Nederlandse Vechtsportautoriteit werkt aan regels

Harinck vindt het bizar hoe de kickbokswereld nu is georganiseerd in Nederland. "We hebben 12 Nederlands kampioenen in één gewichtsklasse, dat is toch absurd." Volgens Diederik van Omme, advocaat en bestuurslid bij de Nederlandse Vechtsportautoriteit, wordt er juist de afgelopen tijd wel hard gewerkt om de versnipperde bonden binnen de vechtsport te vereningen.

Van Omme: "We zijn met een aantal taken begonnen, onder andere regels voor minderjarigen en regels waar gala's aan moeten voldoen. En per 1 januari dit jaar hebben we regels opgesteld voor anti-dopingbeleid en tuchtrecht."

Volgens Herman Ram blijf je dan wel het probleem hebben dat de topvechters helemaal niet geïnteresseerd zijn in zo'n bond, die willen vooral bij de grote commerciële gala's vechten en als dat niet meer bij Glory zou mogen, dan gaan ze wel naar een andere organisatie. Volgens Ram zou er vooral op wereldniveau een oplossing moeten worden bedacht. Van Omme is het daar wel mee eens, "maar laten we het dan eerst in Nederland goed regelen."

Thom Harinck over dopingschandaal kickboksen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie