appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Perstribune
STER Advertentie

Bij de familie Holstege houdt iedereen een persoonlijk praatje over zijn werk

NOS
vrijdag 27 december 2019 | NOS | Redactie

Wetenschappers Gert (vader) en Henne (dochter) Holstege doen beiden onderzoek naar honderdplussers. Hij hield zich al bezig met zenuwen, zij ging onderzoek doen naar hersenen. En dat dankzij één vrouw: Hendrikje van Andel-Schipper, de vrouw die in 2005 op 115-jarige leeftijd overleed en lange tijd de titel van oudste vrouw van Nederland droeg.

Familie Holstege

"Mijn vader werkte met mevrouw Andel en vertelde dat ze totaal geen symptomen van Alzheimer vertoonde. Toen ik dat hoorde dacht ik: dáár moet ik onderzoek naar doen. Ik wil weten hoe dat kan", zegt Henne in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen

En dat onderzoek kwam er, dankzij Hendrikje zelf. Zij stelde na haar dood haar lichaam beschikbaar aan wetenschap. Het team waar Henne deel van uitmaakt, maakte eerder dit jaar een belangrijke wetenschappelijke ontdekking bekend: een zeldzame genetische variant die de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer en twee andere vormen van dementie sterk verkleint. 

Het onderzoeksteam van Henne is nu bezig met het opzetten van vervolgonderzoek. 

Meer beroepen in de familie

Gert, die zich vooral op het zenuwstelsel richt, wil in de toekomst graag onderzoek doen naar incontinentie. "In Nederland hebben zo'n 1 miljoen mensen last van incontinentie, maar er over praten is een groot taboe." En dat is zonde, stelt Gert. Want door dat taboe is het lastig om geld los te krijgen voor onderzoek. 

Het gezin Holstege telt niet alleen twee onderzoekers, maar ook een advocaat, een hoogleraar en andere beroepen. Tijdens de feestdagen is er bij het gezin vooral tijd voor persoonlijke gesprekken. 

En dat is heel anders dan die andere keer per jaar dat het gezin bijeenkomt. Gert: "Dan geven we allemaal praatjes over wat we op werk doen en wat het maatschappelijk belang daarvan is. Heel interessant want we doen allemaal iets anders."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1