Binnenland
NOS

Braziliaanse justitie begint onderzoek naar bosbranden in het Amazonegebied

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Braziliaanse justitie begint onderzoek naar bosbranden in het Amazonegebied

Braziliaanse aanklagers beginnen een onderzoek naar de ontbossing en de vele bosbranden in het Amazonegebied. Het onderzoek moet achterhalen of er minder streng toezicht wordt gehouden op de milieuwetgeving, wat mogelijk tot een toename van branden heeft geleid. Correspondent Marc Bessems en hoogleraar Guido van der Werf vertellen in het NOS Radio 1 Journaal over de branden.

Correspondent Marc Bessems en hoogleraar Guido van der Werf over de Amazonebranden

Experts zeggen dat de milieuwetgeving waarmee onder meer het Amazonegebied wordt beschermd minder streng wordt nageleefd sinds president Bolsonaro aan de macht is. Hij wil de Amazone gebruiken voor land- en mijnbouw, maar natuurorganisaties vrezen de negatieve gevolgen van zijn plannen voor de natuur, het milieu en lokale bewoners.

De druk op Bolsonaro neemt toe om iets te doen tegen de branden. Vanuit de hele wereld komen bezorgde reacties binnen. De Franse president Macron spreekt van een internationale crisis en VN-secretaris-generaal Guterres zegt "zeer bezorgd" te zijn.

Verder zijn in veel landen #PrayForTheAmazon en andere hashtags trending. Ook voetballers, acteurs en muzikanten roepen op om iets te doen tegen de branden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Internationale media spreken van een recordaantal natuurbranden in Brazilië: meer dan 74.000, een groei van ruim 80 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Bijna 40.000 daarvan zijn in de Amazone.

Hoe groot is de bosbrand nou echt?

NRC sprak met een bosbrandenonderzoeker van NASA, die uitlegt dat er mogelijk sprake is van een verkeerde interpretatie van de cijfers. De Braziliaanse ruimtevaartorganisatie INPE telt weliswaar de branden en komt op het hoge aantal uit, maar de methode die daarbij wordt gebruikt, kan een vertekend beeld geven.

"De pixels die de INPE-satellieten bekijken, hebben een afmeting van ongeveer 375 bij 375 meter op de grond. Elke keer dat een satelliet over een gebied vliegt en aan de hand van infraroodstraling brand detecteert, telt als een fire count", citeert de krant NASA-onderzoeker Niels Andela.

NRC stelt vast dat één brand meerdere pixels kan beslaan en één pixel meerdere branden kan bevatten. Ook zouden branden meermaals geregistreerd worden bij elke nieuwe satellietovergang

Hoogleraar Guido van der Werf, zelf ook oud-NASA-onderzoeker, zegt tegen het NOS Radio 1 Journaal dat ook de koolstofuitstoot dit jaar nog niet uitzonderlijk te noemen is. "Op sommige plekken is het meer dan normaal, maar op andere minder dan normaal. Dus het is niet per se erger dan afgelopen jaren."

Ster advertentie
Ster advertentie