Buitenland
NOS

Het gaat beter met de Amazone

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het gaat beter met de Amazone

Sinds de Braziliaanse president Lula aan de macht is, zijn er bemoedigende berichten over het regenwoud. Volgens cijfers die vandaag werden gepubliceerd is er in Brazilië vorige maand 66 procent minder ontbost vergeleken met juli 2022. Vanaf vandaag is Lula gastheer bij een top voor de leiders van de Amazone-landen, met als inzet afspraken over ontbossing. Is de toekomst hoopvol? Met het Oog op Morgen spreekt ecoloog Merijn van Leeuwen, Amazone-expert van het Wereldnatuurfonds.

Hoop voor de Amazone

Andere landen

"In zijn overwinningsspeeches zei Lula al dat de ontbossing moest stoppen. Voor de wereld, voor de natuur, maar ook voor de inheemse mensen en de arme mensen, omdat zij worden het hardst geraakt door klimaatverandering."

Lula wil andere landen waar de Amazone in ligt meenemen in zijn plan. Dat zijn er 9 en al die leiders komen vanaf vandaag samen. De inzet is dat iedereen gaat meehelpen om de Amazone beter te beschermen. "Hij wil sowieso overeenstemming. Hij wil een pact smeden om de ontbossing te stoppen en om gezamenlijk een positie te bepalen op het wereldtoneel. Zijn idee is: als we nu samenwerken, kunnen we in internationale onderhandelingen rond de klimaattop een betere positie creëren."

Droogte

"In Colombia willen ze de Amazone ook beter gaan beschermen. Zij en Brazilië zijn de grootste Amazone economieën. Die twee samen kunnen al een hele beweging in gang brengen. De inzet is om per 2030 de gehele ontbossing te stoppen, ook om het kantelpunt te voorkomen. Nu is 17% van de Amazone verdwenen. Dat is 26 keer Nederland. Als we 5% meer ontbossen, verdwijnt er zo veel bos dat een groot deel van de rest gaat verdrogen en er veel minder regen valt. Dat gaat een groot effect hebben op heel Zuid-Amerika en dat gaat vooral gevolgen hebben voor de economie", legt van Leeuwen uit.

Nu lijken alle landen mee te willen doen. "Maar een statement uitspreken is iets anders dan er ook echt werk van maken", aldus van Leeuwen.

item oog amazone

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie