Buitenland
NOS

Rechtszaken tegen Bolsonaro verdelen Brazilië: 'Veroordeling op korte termijn is aannemelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaken tegen Bolsonaro verdelen Brazilië: 'Veroordeling op korte termijn is aannemelijk'

De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro vecht voor zijn politieke carrière. Hij wordt beschuldigd van machtsmisbruik en staat vandaag voor de rechter. Waar draait deze zaak om, wat betekent dit voor zijn populariteit en maakt hij nog kans in de politieke kringen? Het NOS Radio 1 Journaal had contact met correspondent Boris van der Spek.

Video niet beschikbaar

"Drie maanden voor de presidentsverkiezingen vorig jaar heeft Bolsonaro tientallen buitenlandse diplomaten naar zijn residentie geroepen. Hij heeft daar ongegronde beschuldigingen gemaakt over het stemsysteem in Brazilië", weet Van der Spek.

"Volgens zijn tegenstanders heeft hij daarmee zijn ambt misbruikt voor politiek gewin. Als hij wordt veroordeeld is de straf duidelijk. Dan mag hij acht jaar geen publiek ambt meer vervullen."

Veroordeling 'vrij aannemelijk'

"Je kunt Bolsonaro vergelijken met Donald Trump. Hij ziet zichzelf als een politieke martelaar. Hij noemt dit een heksenjacht. Bij de huidige regering leeft de angst dat dit tribunaal hem sterker maakt en nog populairder", aldus Van der Spek.

"Maar onafhankelijke experts zeggen dat het vrij aannemelijk is dat er op korte termijn een veroordeling komt."

'Land is verdeeld'

"Bolsonaro verloor de verkiezingen maar nipt. De helft van de Brazilianen vindt niet dat hij veroordeeld moet worden in deze zaak. Het land is echt verdeeld", zegt Van der Spek. "Daarnaast lopen er nog strafrechtelijke zaken tegen hem."

"Die gaan over de desastreuze aanpak van de pandemie, over corruptie, het aannemen van diplomatieke geschenken, het verspreiden van desinformatie, de bestorming in de hoofdstad. Dus qua rechtszaken naar Bolsonaro zijn we nog lang niet van de oud-president af."

r1jn bolsonaro

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie