Buitenland
NOS

Premier Rutte brengt driedaags bezoek aan Brazilië

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Rutte brengt driedaags bezoek aan Brazilië

Premier Mark Rutte brengt vanaf vandaag met een handelsdelegatie een driedaags bezoek aan Brazilië. Ineke Holtwijk is oud-correspondent en Brazilië-kenner en vertelt meer bij Met het Oog op Morgen.

Handelsmissie Rutte aan Brazilië

Versterken van banden

Premier Mark Rutte gaat met een handelsdelegatie een bezoek aan Brazilië brengen. Hij gaat in gesprek met president Luiz Inácio Lula da Silva. Die werd eind oktober voor de tweede keer tot president gekozen van het grootste Latijns-Amerikaanse land. De terugkeer van de oud-president, die al tussen 2003 en 2010 regeerde, wordt in veel Europese landen gezien als goed teken voor het klimaat. Ook daar gaan Rutte en Lula het over hebben. In het gesprek met Lula gaat het onder meer over het versterken van de banden en het intensiveren van de handel tussen beide landen.

"Rutte is nooit eerder in Brazilië geweest voor een officieel bezoek. Nederland was erg blij toen Lula gekozen werd. In de tijd van Bolsonaro was dat anders. Hij was nogal onvoorspelbaar in zijn beleid. Hij wilde de Amazone verder ontwikkelen, dat leidde tot veel weerstand in Europa. Bolsonaro wilde het Amazonegebied verder ontbossen. Lula wil de ontbossing terugdringen, want nu is die ontbossing nog in volle gang", legt Holtwijk uit.

Bezoek

"Ze beginnen in Sao Paulo, de volgende dag gaan ze naar de hoofdstad en de derde dag gaan ze naar Noordoost Brazilië. Sao Paulo is de economische motor van Brazilië, daar wordt het grote geld gemaakt. Ze gaan ook naar vliegtuigfabrikant Embraer, dat is de juweel van de Braziliaanse industrie. Daar heeft defensie vijf vliegtuigen besteld. Nederland is best belangrijk voor Brazilië. We staan op nummer vier van exporthandel voor het land", vertelt Holtwijk.

In 2021 bedroeg de Nederlandse export naar Brazilië zo'n drie miljard euro. De import was in dat jaar met 5,3 miljard een stuk groter.

OOG brazilie

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie