Cultuur & Media
NOS

Filmmaker Pieter van Eecke maakt documentaire over inheemse Yanomami uit Brazilië

foto: Holding Up The Sky filmposter. Regie: Pieter van Eeckefoto: Holding Up The Sky filmposter. Regie: Pieter van Eecke
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmmaker Pieter van Eecke maakt documentaire over inheemse Yanomami uit Brazilië

In een gebied dat twee keer zo groot is als Nederland - het Braziliaanse regenwoud - leeft de inheemse stam genaamd Yanomami. Maar goudzoekers vervuilen de rivieren en het klimaat verandert, waardoor de bevolkingsgroep zwaar onder druk staat. Filmmaker Pieter van Eecke praat in NOS Met het Oog op Morgen over zijn documentaire Holding up the Sky die in première is gegaan.

"De Yanomami is een echte inheemse bevolkingsgroep en zijn de eerste bewoners en 'hoeders' van het regenwoud", vertelt Van Eecke. "Ze zijn één van de laatst gecontacteerde, geïsoleerde volkeren van Brazilië. De hoofdrolspeler in de film, Davi Kopenawa, strijdt al meer dan veertig jaar voor het voortbestaan van de stam en het regenwoud."

Contact zoeken

"Vijftien jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanmerking gekomen met de Yanomami. Na het lezen van het boek The Falling Sky dat Davi had geschreven samen met een Franse antropoloog, ben ik op zoek gegaan naar Davi. Dat was een lastig proces, omdat het veel tijd kostte om het vertrouwen te winnen."

Invloed Bolsonaro

"In de film belichten we ook de dingen die president Bolsonaro heeft gedaan. Hij haalde geld weg bij de inheemse volkeren van Brazilië - niet alleen bij de Yanomami - en trok hun gebieden in. Ook zorgde hij ervoor dat er meer goudzoekers in het regenwoudgebied aan de slag gingen die het milieu vervuilen. Naast dat deze goudzoekers van 'buitenaf' komen en hierdoor ziektes als malaria, tuberculose en griep meebrengen waar Yanomami aan kunnen sterven, verspreiden ze met het goud zoeken ook giftige stoffen in de rivieren. Zo komt er bijvoorbeeld kwik vrij bij het proces van het zoeken naar goud. Ruim zeshonderd Yanomami kinderen zijn overleden aan een kwikvergiftiging, omdat deze stoffen ook hun drinkwater binnendringen. Organisaties spreken van genocide. Bolsonaro's invloed is groot; hij doet er niets aan om ze te helpen en heeft inheemse volkeren altijd gezien als een obstakel voor de ontwikkeling."

"De Yanomami proberen ons te vertellen dat we de aarde aan het uitputten zijn. Het ontbreekt aan sterke politieke reactie om écht iets te doen." Holding up the Sky draait vanaf vandaag in dertien Nederlandse bioscopen.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie