Binnenland
WNL

Een huis in Turkije, en toch een bijstandsuitkering in Nederland: 'Dit moet echt anders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een huis in Turkije, en toch een bijstandsuitkering in Nederland: 'Dit moet echt anders'

Turken en Polen die in Nederland een bijstandsuitkering aanvragen terwijl zij in hun land van herkomst nog een huis bezitten, komen daar in veel gevallen mee weg. Staatssecretaris Tamara van Ark wil deze mensen harder kunnen straffen en heeft daarom vandaag een wetsvoorstel ingediend. VVD-Tweede Kamerlid Chantal Nijkerken-De Haan is blij dat dit probleem nu wordt aangepakt. "Dit moet echt anders," zegt zij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Een huis in Turkije, en toch een bijstandsuitkering in Nederland

"Toen ik het hoorde sloegen de stoppen door," zegt het Kamerlid over de fraude. "Dit is niet uit te leggen. Als je een uitkering aanvraagt, dan moet je gewoon melden of je bezit hebt. Of dat nou in Nederland is, of in Turkije, Marokko of Polen. Die uitkering betalen we met z'n allen."

Met de huidige wetgeving is het volgens Nijkerken-De Haan moeilijk om dit soort fraude aan te pakken, zelfs als de gemeente erachter komt. "Dan kunnen ze die uitkering heel even stopzetten, maar daarna heb je er al snel weer recht op. Dat is heel raar en moet veranderd worden. Wij zijn dan ook heel blij met het wetsvoorstel van de staatssecretaris."

Huis verkopen

Dat zo'n huis in het buitenland vaak gedeeld wordt met familie en daardoor moeilijk te verkopen is, is geen plausibel argument om toch een uitkering te krijgen, vindt het Kamerlid. "Dan zal je toch van jouw deel af moeten. Ik vind het goed dat de staatssecretaris dat ook in haar voorstel verwerkt. In dit soort gevallen zou je kunnen denken aan bijstand in de vorm van een lening. Je hebt je huis niet direct verkocht, daar kan een aantal maanden overheen gaan. Daarvoor willen we mensen de ruimte geven. Maar laten we niet vergeten dat ze gewoon niet hebben opgegeven dat er bezit is."

Onderzoek in land van herkomst

Het is niet in alle landen even makkelijk om informatie over huizenbezit boven water te krijgen, zegt het Kamerlid. "Daarom heb ik de staatssecretaris opgeroepen om samen met haar collega van Buitenlandse Zaken hier aandacht voor te vragen. Er is ook een speciaal bureau dat gemeenten ondersteunt bij dit soort onderzoeken. Het zijn vaak pittige onderzoeken want je moet wel bewijslast hebben. Maar dat moet niet uitmaken, je moet toch dit soort onderzoeken starten om te kijken of er bezit is. En als het er is, moet de uitkering gestopt worden."

LEES OOK: ‘Nauwelijks controle op Turkse Nederlanders met uitkering in Nederland en tweede huis in Turkije’

Ster advertentie
Ster advertentie