Buitenland
VPRO

Invloedrijke Turkse politicus maakt raadselachtig statement in trainingspak

foto: X/MHP
  1. Nieuwschevron right
  2. Invloedrijke Turkse politicus maakt raadselachtig statement in trainingspak

Een nieuwe video van een zeer invloedrijke politicus houdt politiek Turkije al dagen in haar greep: wat zou hij hiermee willen zeggen? VPRO-journalist en Turkije-kenner Cevahir Varan vertelt in Bureau Buitenland waarom de video veel losmaakt.

Video niet beschikbaar

Devlet Bahceli (76) geldt als een van de meest belangrijke politici van de afgelopen 20 jaar in Turkije. "Hij is de leider van de ultranationalistische partij MHP en tevens de grootste coalitiepartner van president Erdogan." Maar ook een politicus die bepalend is geweest voor de politieke carrière van Erdogan, vertelt Varan. "Op cruciale momenten heeft Bahceli vaker zijn steun uitgesproken voor Erdogan. Het meest exemplarisch voorbeeld daarvan is het huidig presidentieel systeem, waar Erdogan aan het roer zit. Zonder steun van Bahceli was dat niet gelukt."

Nu houdt de leider van MHP de gemoederen bezig met een raadselachtige video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de video verschijnt Bahceli wandelend in een trainingspak. De video is in slowmotion en op de achtergrond is muziek van Ferdi Tayfur te horen. Laatstgenoemde is een Turkse muzikale legende, vertelt Varan, vergelijkbaar met André Hazes. "De tekst van het liedje is saillant: ik heb als vriend alles voor je gedaan, maar jij bleef vijandig."

Wat is de politieke boodschap?

Sinds de publicatie van de video houdt politiek Turkije zich bezig met die vraag. "Afgelopen week liet president Erdogan doorschemeren dat hij oren heeft naar een gesprek met oppositieleider Özgür Özel. Dat is een unieke ontwikkeling in de Turkse politiek."

De regerende AK-Partij van president Erdogan ligt al langer overhoop met de oppositie. Wellicht kan daar verandering in komen, wijzen Turkse analisten op. Dat zou te maken kunnen hebben met de tegenvallende verkiezingsresultaten bij de lokale verkiezingen eind maart, waar de oppositiepartij van Özel voor het eerst sinds decennia de grootste werd. Maar een 'bromance' tussen Erdogan en de oppositie zou Bahceli wel eens niet zinnen. "Of dat de reden is voor deze video, blijft nog een raadsel."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie