Binnenland
BNNVARA

'Sexting kan goed voor je zijn, dus doe het'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sexting kan goed voor je zijn, dus doe het'

Een aantal weken geleden riep de politie jongeren op om geen naaktfoto’s meer te sturen. Steeds vaker zien zij dat jongeren hierdoor in de problemen komen. Maar er is tegengeluid. Sexting kan namelijk juist goed zijn voor jongeren. In De Nieuws BV vertellen cultureel antropoloog Marijke Naezer en journalist Milou Deelen waarom sexting gezond is en dat de daders aangepakt moeten worden.

Onlangs promoveerde cultureel antropoloog en genderstudiesonderzoeker Marijke Naezer aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op het onderwerp sexting onder jongeren. Marijke geeft aan dat het sturen van een sexy foto alleen maar goed voor je is. In haar onderzoek zag ze dat veel jongeren intieme foto’s van zichzelf maakten en dat dit onderdeel is van hun seksuele ontwikkeling. Uiteraard kan het fout gaan als een ander de foto ongevraagd verspreidt.

De online wereld is één van de wegen en kanalen die jongeren op dit moment hebben om hun eigen seksualiteit te ontdekken. "Het biedt bijvoorbeeld mogelijkheden als je een partner hebt die bijvoorbeeld in een andere stad woont. Het hoeft niet perse via social media, maar het is een weg. Het kan goed voor je zijn, dus doe het", zegt Marijke.

Quote

Free the nipple, ik dacht als het ergens kan dan is het de Pride

Milou Deelen

Milou komt op tegen slutshaming

Milou Deelen is freelance journalist voor onder andere Broadly en Viva. Toen zij lid was van het Groningse studentencorps Vindicat werd er een lied over haar geschreven. Jaarlijks wordt er bij de vereniging een 'slettenlied' gezongen over een eerstejaars vrouw. Naar aanleiding van het lied maakte Milou een video waarin ze zelf te zien is terwijl ze op openbare plekken bordjes omhoog houdt met teksten als 'hoer', 'slet' en 'laag'. Teksten die ze binnen haar studentenvereniging geregeld naar haar hoofd geslingerd krijgt. Tegen haar eigen verwachting in ging de video viral.

Milou vertelt: "Ik heb wel eens wat gestuurd naar mijn, toen nog geen, exen. Daar heb ik hele goede ervaringen mee. Mijn ex zat in het buitenland, dus dat was ideaal." Zelf heeft Milou geen negatieve ervaring met sexting. Wel is er een video van haar op Dumpert verschenen, waarin ze topless aan het dansen is tijdens de Gay Pride in Amsterdam. "Ik had het naar m’n zin, het was warm en ik was voorstander van 'free the nipple'. Ik had het gevoel dat als het ergens kan, dan is het de Pride."

Op de vraag, waarom, zegt Milou, ''Gewoon, waarom niet? Nadat de video op Dumpert kwam te staan kreeg ik veel reacties van mensen die zeiden, dan moet je maar niet naakt op de Pride gaan dansen. Blijkbaar moet je tegenwoordig altijd op je hoede zijn dat zoiets kan gebeuren. Maar dat praat het niet goed.''

Quote

De vrijheid van jongeren wordt enorm beperkt door ze sexting te verbieden.

Marijke Naezer

De politie legt de schuld bij de slachtoffers

Marijke: "Het is ontzettend belangrijk om te focussen op de gene die de fout maakt en het veroorzaakt en dat is niet het slachtoffer. De vraag die we onszelf moeten stellen is waarom heeft diegene haar lastig gevallen. En niet, waarom liep je alleen over straat of waarom droeg je dat korte rokje?"

De meeste respondenten, 90 procent, van het onderzoek van Milou kijken positief terug op hun laatste ervaring met sexting. De 10% die een negatief gevoel had overgehouden aan sexting is niet direct slachtoffer geworden van iemand die het doorstuurde. Tegelijkertijd zegt de politie dat zij drie gevallen per dag binnen krijgen waarbij het mis is gegaan. Doordat de politie nu is begonnen met een landelijke campagne waarin zij jongeren oproepen helemaal geen naaktfoto's meer te sturen, durven jongeren ook minder snel naar de politie te gaan.

"Hiermee leg je alle verantwoordelijkheid en alle schuld bij de potentiële slachtoffers. De vrijheid van jongeren wordt enorm beperkt door ze sexting te verbieden. Als het mis gaat zet de politie de deur naar 'victimblaming' wagenwijd open. 'Want we hadden je toch gezegd dat het gevaarlijk was.' De pleger verdwijnt vervolgens compleet uit beeld. Dit soort reacties zijn heel erg schadelijk voor jongeren", vertelt Marijke.

Vervolgonderzoek

Op dit moment doet Milou een vervolgonderzoek naar de daders, de mensen die foto’s en filmpjes doorsturen. "We onderzoeken de verschillende scenario's en motieven, waarom mensen foto's doorsturen. Tot nu toe zijn de redenen erg divers. De meest pijnlijke vond ik een meisje die een foto had doorgestuurd van een ander meisje om haar te leren dat ze niet aan sexting mocht doen. Zo wordt het advies van politie op dit moment vertaalt."

'Sexting kan juist goed zijn voor jongeren'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie