Praten over suïcide helpt

foto: Sasha Freemindfoto: Sasha Freemind
  1. Nieuwschevron right
  2. Praten over suïcide helpt

Praten over zelfmoord. Hoe doe je dat? Journalist Maarten Dallinga worstelde zelf met suïcidale gevoelens en besloot een podcast over het onderwerp te maken. Want zo ervoer hij zelf: praten helpt.

"Het stomme is dat je denkt dat het de meeste mensen niet uitmaakt of je er bent", zegt Dallinga. Maar juist toen hij over zijn gevoelens praatte, kreeg hij te horen dat hij er wél toe deed. "Dat is ontzettend waardevol."

Derek de Beurs, onderzoeker klinische psychologie bij Nivel, bevestigt dat het delen van suïcidale gevoelens helpt bij het voorkomen ervan. "Het heeft zin om contact te maken."

Hoe begin je erover?

Het gesprek aangaan wanneer je vermoed dat iemand suïcidale gevoelens heeft, is niet eenvoudig. Dallinga hoopt dat zijn podcast Verstrikt misschien "een fijne aanleiding kan zijn".

Niet alleen voor naasten, ook voor professionals is het lastig het gesprek aan te gaan, vertelt De Beurs. Vraag je bijvoorbeeld of iemand er over nadenkt zichzelf iets aan te doen. Veel mensen zullen dan 'nee' zeggen, zegt De Beurs. Maar de vraag is tenminste richtinggevend.

Het gesprek

Dallinga ging voor zijn podcast langs bij een trainingsacteur om zelf te ervaren hoe het is om het gesprek aan te gaan. "Ze was zo gesloten met haar handtasje op schoot. Ze was op geen enkele manier te bereiken. Simpele vragen als 'denkt u eraan een einde aan uw leven te maken?' of 'ziet u het leven zitten?', werkten niet."

Dallinga denkt dat het vooral belangrijk is dat je in zo'n gesprek luistert, doorvraagt en jezelf probeert te verplaatsen in de ander.

Kunstmatige intelligentie & preventie

"We weten heel slecht wie een suïcidepoging gaat doen. Dat is heel onbevredigend voor hulpverleners en naasten." Daarom doet hij onderzoek naar hoe kunstmatige intelligentie ingezet kan worden om te voorspellen wie een poging zou kunnen doen.

Daarvoor wordt data gebruikt om patronen naar boven te halen. "Een van de belangrijkste signalen is wanneer iemand vaker komt en er dus een toename is in het zorggebruik," vertelt De Beurs. Komt iemand vaker met psychische klachten en ook met fysieke onverklaarbare klachten, dan kan zo'n patroon gedetecteerd worden. Dit kan als een extra signaal dienen voor de huisarts.

Zelfmoordpreventie

Als u zelf wilt praten over dit onderwerp, dan kunt u 24 uur per dag terecht bij 113 Zelfmoordhulppreventie: 0900 0113 of 113.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie