Cultuur & Media
KRO-NCRV

Micha Wertheim: 'Geef geen mening, maar vertel gewoon je verhaal'

foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Micha Wertheim: 'Geef geen mening, maar vertel gewoon je verhaal'

Verhalen vertellen doen mensen al sinds ze kunnen praten. Maar er lijkt steeds minder ruimte en tijd te zijn om naar deze verhalen te luisteren. Cabaretiers Paulien Cornelisse en Micha Wertheim verzamelen echte verhalen op het toneel en in de podcast Echt Gebeurd. Ze vieren aanstaande donderdag de 400ste editie van hun podcast en in De Taalstaat roept Micha Wertheim op om échte verhalen te delen.

Cabaretier Wertheim en schrijver en theatermaakster Paulien Cornelisse bieden al sinds 2008 een podium aan mensen die bijzondere of grappige verhalen uit hun eigen leven vertellen. De live bijeenkomsten op de derde zondag van de maand in de Amsterdamse comedyclub Toomler zijn steevast uitverkocht. En dus kwam er ook de podcast Echt Gebeurd.

Persoonlijk verhaal

"Er is dus in een tijd van continue digitale afleiding nog steeds grote behoefte aan het luisteren naar iemand die een persoonlijk verhaal vertelt?", vraagt Frits Spits.

“Als je nu in de trein zit die vertraging heeft dan luistert iedereen maar naar nog een extra aflevering van een podcast of ze gaan nog een keer door Instagram. Vroeger zat er iemand naast je die dan vertelde over die keer dat hij in een trein in Caïro vertraging had", zegt Micha Wertheim in De Taalstaat. "Toen hoorde je nog echte verhalen."

Maar waar voldoet een goed verhaal aan? “Het gaat om een persoonlijk verhaal waar iets op het spel staat. Het liefst gaat het over iets wat mis is gegaan in het leven. Idealiter iets waarvan je na afloop zegt: sindsdien is mijn leven nooit meer hetzelfde geweest. En het hoeft echt niet altijd grappig te zijn.”

Oproep: deel je echte verhaal

Het duo Wertheim en Cornelisse is altijd op zoek naar nieuwe verhalen voor Echt Gebeurd. “Wij zijn niet op zoek naar een Ted Talk. Meningen zijn er ook al genoeg, vertel nou gewoon je verhaal”, roept Wertheim op.

Wil je je eigen verhaal delen? Meld je dan aan op www.echtgebeurd.net.


Ster advertentie
Ster advertentie