Podcast

Podcast Bob uitgeroepen tot beste podcast ooit

foto: VPRO / NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Bob uitgeroepen tot beste podcast ooit

Podcast Bob van Audiocollectief Schik werd woensdag verkozen tot de beste podcast ooit. Podcastluisteraars stemden de afgelopen weken op hun favoriete podcasts voor de podcastverkiezing van de VPRO Podcastgids. Ook andere podcasts van NPO Radio 1 haalden de top 10. Hieronder de beste NPO Radio 1-podcasts op een rij volgens bezoekers van de VPRO Podcastgids.

Bob

De 6-delige podcast Bob is het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster. Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich mee heeft gedragen, of de fantasie van een dementerende vrouw?

Luister naar Bob

Bob

Bob

De plantage van onze voorouders

In de achtdelige podcastserie De plantage van onze voorouders onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaaf gemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Luister naar De plantage van onze voorouders

De plantage van onze voorouders

De plantage van onze voorouders

De brand in het landhuis

In 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. De excentrieke Brabander bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld. Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? Als eind 2018, vijftien jaar na de brand, nog steeds nieuwe verhalen opduiken, gaat podcastmaker en acteur Simon Heijmans op onderzoek uit.

Luister naar De Brand in het Landhuis

De Brand in het Landhuis

De Brand in het Landhuis

De Deventer Mediazaak

De Deventer Mediazaak is een zesdelige podcastserie over hoe de Deventer moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze. Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediadynamiek. Podcastmaker Annegriet Wietsma borduurt daarmee voort op het boek De Deventer Moordzaak: het complot ontrafeld van journalist Bas Haan. In de podcast is een belangrijke rol weggelegd voor Michael de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt en bestempeld als ‘de klusjesman’. Hij vertelt hoe de affaire zijn leven tot op de dag van vandaag bepaalt.

Luister naar De Deventer Mediazaak

De Deventer Mediazaak

De Deventer Mediazaak

Mina & Mevrouw

Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is? De negendelige podcast Mina & Mevrouw is een epische Zeeuwse vertelling over de voor vrouwen revolutionaire twintigste eeuw.

Luister naar Mina & Mevrouw

Mina & Mevrouw

Mina & Mevrouw

El Tarangu

In de hete zomer van 1996 stroomt het plein voor de kathedraal van Oviedo vol met mensen die afscheid nemen van hun wielerheld 'El Tarangu'. Jose Manuel Fuente, slechts 50 jaar oud, wordt ten grave gedragen. Maar zeven jaar later zit hij tegenover Lucien van Impe, mosselen te eten in het Vlaamse wielerstadje Geraardsbergen. Lucien kijkt hem in de ogen en weet niet wat hij ziet. Heeft zijn oude rivaal werkelijk zijn dood in scene gezet? Of is hier iets anders aan de hand? Eén ding is zeker, iemand liegt. Maar wie? En vooral, waarom? Audiocollectief Schik gaat op zoek naar een man die eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen.

Luister naar El Tarangu

El Tarangu

El Tarangu

Ster advertentie
Ster advertentie