Buitenland
MAX

Betaald verlof, gratis kinderopvang: is het in Zweden echt beter geregeld?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Betaald verlof, gratis kinderopvang: is het in Zweden echt beter geregeld?

Personeel loopt weg uit de kinderopvangsector en Pieter Omtzigt wil kinderopvang in een nieuw kabinet toch niet gratis maken. De opvang van de allerkleinsten als papa en mama moeten werken, kwam deze week niet al te best in het nieuws. In een land als Zweden is het allemaal heel anders geregeld. Maanden betaald verlof voor beide ouders en kinderopvang die bijna gratis is, vertelt journalist Charlotte Boström in Villa VdB.

Kinderopvang bijna gratis

De Zweeds geboren moeder van twee woont sinds acht jaar in Nederland. Met Sander Schimmelpenninck maakt ze deze weken een podcast met als centrale vraag: in welk land kan je het best een kind opvoeden? Voor Schimmelpenninck, die net vader is geworden in Zweden, een relevante vraag.

Zweden is goed bezig als het gaat om gendergelijkheid, zegt Boström. In Nederland belt de opvang eerst de moeder als het kind ziek is geworden op de crèche. In Zweden gaat dat gelijk op en wordt ook de vader gebeld. Het is daar een groot goed dat de ouders evenveel doen. Kinderopvang is er bijna gratis en het is ook volkomen normaal dat je de kinderen er fulltime naar toe brengt.

Nog een hoop te winnen in Nederland

In Nederland is er nog een hoop te winnen, denkt Boström. Vooral voor vrouwen. De overtuiging dat de moeder nu eenmaal van nature ook een hechtere band heeft met het kind na een zwangerschap en het geven van borstvoeding, vindt Boström grote onzin. "Het feit dat het vroeger zo was of dat het natuurlijk is, betekent toch niet dat je dat in stand moet houden. Het is nadelig voor de zelfstandigheid van de moeder maar ook voor de partner in het opbouwen van een band met het kind."

Toch woont Boström graag in Nederland. "Mijn kinderen hebben een fantastische oma die eens per week oppast, anders was het allemaal niet gelukt. Verder verdeel ik de opvoedtaken met mijn vriend. En dat gaat goed, ook al is hij Nederlands."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie